O noua generatie de muncitori de la Tractorul a blocat centrul orasului, amintind de protestul din 1987 care a fisurat regimul comunist.
Aproape 1.000 de muncitori de pe platformele industriale Tractorul, Rulmentul si Nitramonia au iesit ieri in strada sa protesteze fata de modificarile ordonantei guvernului privind salariile compensatorii. Manifestarea a fost "spontana" si a durat doua ore, timp in care muncitorii au huiduit si au blocat circulatia.
Angajatii de la Tractorul au fost primii care au iesit in strada, la ora 9.00. Ieri a fost, teoretic, prima zi de lucru din uzina pe anul acesta, pana acum lucratorii fiind trimisi in concediu, din lipsa de comenzi.
Muncitorii sunt nemultumiti ca pe 31 ianuarie a expirat termenul de aplicabilitate a Ordonantei 8 privind salariile compensatorii, iar noua prevedere nu ofera aceleasi beneficii disponibilizatilor.
Pomana conditionata
Daca un muncitor care beneficiaza de plati compensatorii se angajeaza in perioada celor 24 de luni, nu va mai primi salariul de la stat, ci numai un procent din acesta.
In plus, daca va refuza un loc de munca in meseria in care e calificat, platile compensatorii vor fi blocate. "Este o discriminare fata de cei care au plecat din uzina inaintea noastra", spune liderul de sindicat din Uzina Tractorul, Gheorghe Apostu. Acesta a fost prezent ieri la manifestatie, dar sustine ca nu i-a scos pe oameni in strada.
Muncitorii au blocat intersectia de la Faget, aflata in apropierea garii. Soferii care se aventurau totusi sa treaca se trezeau cu masina lovita cu pumnii si picioarele de catre protestatari.
Un conducator auto a coborat din masina sa comenteze si a fost bruscat de muncitori chiar sub ochii organelor de ordine. Care, in cele din urma, l-au scos dintre manifestanti si l-au dus la politie sa-i ia datele.
De muncitorii violenti nu s-a atins nimeni, cu toate ca manifestatia nu era autorizata. In cele din urma, un reprezentant al politiei a reusit sa negocieze dispersarea manifestantilor: "Ati demonstrat, ati tras un semnal de alarma, v-au filmat si televiziunile, nu mai aveti de ce sa stati".
Probleme de productie
Si muncitorii de la celelalte doua platforme au iesit in strada la protest, tot spontan, si tot in jurul orei 9.00. Acestia, in schimb, aveau alte probleme. Cei de la Rulmentul erau nemultumiti de faptul ca AVAS nu s-a tinut de promisiune in privinta achizitionarii de otel.
Conducerea uzinei i-a cerut presedintelui AVAS, Teodor Atanasiu, sa permita garantarea cu un activ pentru achizitia de otel, ei avand comenzi anul acesta de aproape 19 milioane de dolari.
In 26 septembrie, la intalnirea cu sindicatele, Atanasiu le promisese ca va rezolva problema, dar, la inceputul acestei saptamani, a trimis o adresa in care preciza ca AVAS nu-si da acordul privind garantarea achizitiei de otel cu un activ al uzinei. La Nitramonia, muncitorii au iesit in strada, fiind amenintati de Electrica cu intreruperea curentului pe platforma pentru neplata unor datorii istorice.
Muncitorii de pe platforma Nitramonia se plang ca nu si-au primit salariile de cateva luni, o parte dintre ei chiar de mai bine de o jumatate de an. Muncitorii de la Tractorul se plangeau ca nu au primit decat un salariu pe anul acesta.
"Acum, la intai, trebuiau sa ne dea avansul si am primit doar 38%. Eu nu stiu, ca nu m-am uitat pe card, dar ne-au povestit ceilalti colegi", relateaza un muncitor.
Instigare PSD?
Deputatul PD brasovean Dumitru Puchianu spune ca in spatele iesirii muncitorilor ar fi influente PSD. "Dupa ce s-a negociat, dupa ce ministrul Barbu le-a spus ca e dispus la negocieri, ei tot ies in strada si se dedau la violente. Acest lucru nu este normal, nu inteleg de ce recurg la asa ceva cand guvernul e dispus la negocieri. Am informatii ca in spatele acestor miscari se afla PSD-ul", a declarat Puchianu.
Acesta crede ca manifestatia de marti de la Metroul din Bucuresti, unde lider sindical e un senator PSD, facand referire la Ion Radoi, combinata cu cele de ieri din Brasov "sunt manevre PSD al caror scop este sa lase impresia ca tara este neguvernabila".
De partea cealalta, presedintele executiv al PSD Brasov, senatorul Otilian Neagoe, apreciaza ca Puchianu spune prostii.
"Oamenii nu ies in strada daca nu-i nemultumeste ceva. Nu exista forta politica capabila sa-i scoata in strada daca ar fi multumiti. Eram prefect de Brasov in 2003 cand ieseau sindicatele si carau cosciuge prin fata prefecturii, cand au atacat sediul PSD cu rosii si n-am dat vina pe nimeni. Am negociat cu sindicatele pana noaptea tarziu si asa am obtinut reglementarea cu salariile compensatorii. Puchianu arunca fumigene din acestea, dar uita sa spuna ca oameni de la el din partid deja si-au acontat spatii din terenul de la Tractorul", povesteste Neagoe.
2007
Goana dupa bani
Primirea a 38% din avansul de salariu a dus la declansarea protestului. Liderul de sindicat, Gheorghe Apostu, a declarat ca muncitorii sunt nemultumiti ca nu li se ofera conditii civilizate de lucru. Practic, din 15 ianuarie, energia electrica si apa calda au fost furnizate la cote limitate.
In Brasov este bine cunoscuta o manevra prin care se profita de salariile compensatorii. Astfel, un tanar este angajat intr-o uzina, sta sase luni si apoi este "disponibilizat" cu salarii compensatorii. Angajarile se fac pe baza de mita, disponibilizatul urmand sa plateasca un sfert din suma celui care l-a angajat.
Solutie de avarie
Atanasiu promite
Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a spus ca va propune in guvern modificarea Legii insolventei pentru a da posibilitatea salariatilor de la Tractorul si Rulmentul sa beneficieze de salarii compensatorii in cazul lichidarii celor doua companii.
"Pana acum primeau astfel de plati doar cei care erau in programul de restructurare", a declarat Atanasiu. Proiectul de modificare a legii va fi dezbatut in sedinta de guvern de pe 7 februarie. Potrivit lui Atanasiu, personalul care va fi restructurat va primi plati compensatorii incepand cu 1 februarie. (Cristian Matache)
Noiembrie 1987
Prima lovitura incasata de Nicolae Ceausescu
Revolta din Brasov a inceput pe 14 noiembrie, dupa-amiaza, cand muncitorii care se aflau in schimbul trei pe Platforma Intreprinderii de Autocamioane "Steagul Rosu" Brasov au primit salariul.
Le fusese retinut o jumatate din el. Culmea cinismului, pe fluturasi scria in dreptul retinerilor: social. Muncitorii de la Sectia 440 Matriterie-Scularie au refuzat sa lucreze. In ciuda faptului ca directorul a crezut ca nemultumirea a trecut, a doua zi de dimineata, muncitorii au intrerupt lucrul.
Acestia au incercat sa discute cu conducerea intreprinderii, dar dialogul nu a avut loc, autoritatile jignindu-i pe protestatari. Directorul Bazil Tatarascu a strigat: "Ba, animalelor, nu vreti sa lucrati?!".
Situatia a devenit exploziva pentru ca, in urma cu patru zile, muncitorii de la Uzina de Tractoare au protestat din acelasi motiv, dar directorul fabricii reusise sa calmeze spiritele.
Conform lui Gavrila Filichi, martor la evenimente, "momentul psihologic al manifestatiei a fost la ora 11.00, in ziua de 15 noiembrie, cand protestatarii au luat hotararea de a merge la sediul judetean de partid pentru a-si cere drepturile".
In coloana, muncitorii au pornit spre centrul orasului, scandand: "Hotii", "Vrem banii inapoi", "Vrem duminica inapoi", "Vrem mancare la copii", "Vrem lumina si caldura", "Vrem paine fara cartela". In dreptul Spitalului Judetean, multimea, la care s-au adaugat si alti brasoveni, a inceput sa cante "Desteapta-te, romane!".
La Consiliul Judetean de Partid s-a scandat zeci de minute impotriva regimului, iar primarul Calancea care a incercat sa calmeze multimea a primit o coada de steag in cap.
Spre ghinionul autoritatilor, pe 15 noiembrie erau alegeri, iar sediul Comitetului de Partid era bine aprovizionat, avand in vedere ca urma sa se sarbatoreasca "castigarea" alegerilor. Multimea a luat cu asalt cladirea, iar produse considerate a fi delicatese pentru acea perioada (Pepsi, cascaval, mezeluri, portocale, salam de Sibiu) au fost aruncate pe geam pentru a fi impartite populatiei.
Un portret al lui Ceausescu a fost aruncat de la balcon, iar cativa muncitori i-au dat foc. Acesta a fost momentul in care fortele de ordine au intervenit si a urmat o crunta represiune. (Florian Bichir)