Leneşi, leneşi, foarte leneşi, stând toată ziua pe smartphone sau tabletă, adolcescenţii nord-americani sunt mult mai sedentari decât s-ar putea imagina. La 19 ani fac exact aceeaşi activitate fizică precum un om de 60 de ani, contribuind astfel la înrăutăţirea epidemiei de obezitate. Alarma vine în urma unei ample cercetări condusă de către Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, în Statele Unite şi publicată pe Preventive Medicine.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă cel puţin 60 de minute de activitate fizică pe zi, între 5 şi 17 ani. Dar studiul a descoperit că mai mult de 25% dintre băieţi şi 50% dintre fete de la 6 la 11 ani nu au respectat recomandarea, la fel şi cum n-au făcut-o mai mult de 70% dintre adolescenţii de 12-19 ani.
Cercetătorii au utilizat datele National Health and Nutrition Examination Survey relative la 12.529 participanţi (44% de sex masculin) cărăra li s-au aplicat dispozitive de monitorizare timp de 7 zile pentru a măsura cât timp au fost implicaţi în activităţi fizice.
Participanţii au fost împărţiţi în cinci grupe: copii (6-11 ani), adolcescenţi (12-19 ani), tineri adulţi (20-29 ani) , adulţi (31-59 ani) şi bătrâni (până la 64 de ani). Cei care au stârnit îngrijorare au fost mai ales cei de 19 ani, la fel de sedentari ca cei de peste 60 de ani. Grupul compus din tinerii adulţi a arătat o creştere a nivelului de practicare a activităţilor fizice, mai ales dimineaţa.
Pentru toate grupurile de vârstă de sex masculin au existat cifre mai ridicate ale activităţii fizice faţă de femei. În general, activitatea fizică, a fost în creştere, dar odată depăşită vârsta de 35-40 de ani nivelurile sunt în descreştere evidentă. La categoria peste 60 de ani, bărbaţii s-au dovedit a fi mult mai leneşi.