Kremlinul nu joacă la victorie, la prezidențialele din Republica Moldova

Kremlinul nu joacă la victorie, la prezidențialele din Republica Moldova Alexandr Stoianoglo și Igor Dodon. Sursa foto: Facebook/Igor Dodon

Propunerea de prezidențiabil a partidului fostului șef de stat Igor Dodon nu a reușit să coaguleze opoziția la Maia Sandu din Republica Molodva. Mai mult, unii specialiști în științe politice cred chiar că regimul lui Vladimir Putin nu vizează, de fapt, o victorie la prezidențialele din Republica Moldova, ci doar destabilizarea țării cu acest prilaj, ca parte a războiului său hibrid contra fostelor republici sovietice.

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a convocat o întâlnire, pe 10 iulie pentru desemnarea candidatului unic din partea opoziției. Aceasta ar fi trebuit să aibă loc în biblioteca cofondatorului Partidului Congresul Civic, Mark Tkaciuk, un „loc neutru pentru toată lumea”, însă nu s-a mai ținut.

Igor Dodon propusese crearea unei „platforme de susținere a candidatului poporului” pentru funcția de președinte, Alexandr Stoianoglo, dar părerea liderilor opoziției a fost, se pare, alta.

Alexandr Stoianoglo, fără sprijinul opoziției din Republica Moldova

Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a anunțat, încă din martie, disponibilitatea PSRM de susținere la alegeri a „unui candidat unic”, referindu-se la candidatura lui Alexandr Stoianoglo, fostul procuror general. Dar s-a pus întrebarea daca Stoianoglo va putea ajunge în turul doi fără sprijin larg din partea opoziției.

Ne puteți urmări și pe Google News

Stoianoglo a comunicat că nu are susținerea tuturor liderilor opoziției. El a spus că „înțelege și respectă această poziție a acestor politicieni, această manifestare a responsabilității lor față de susținătorii și alegătorii lor”. „Și, prin urmare, îmi propun să nu forțez discuția programată pentru mâine, ci să folosim zilele și săptămânile următoare pentru contacte și întâlniri bilaterale”, a adăugat Stoianoglo.

Candidații opoziției nu pot fi de acord cu propunerea lui Dodon

Andrei Năstase, care își anunțase candidatura la președenție, anterior, ca independent,  a declarat, ca răspuns la invitația lui Dodon pentru susținerea unui candidat unic, că „acesta nu este un scenariu nou. Acesta este un acord conform căruia trebuiau să susțină un candidat fără notorietate politică așa încât Maia Sandu să aibă drum liber spre un nou mandat. (…) De aceea, îi transmit lui Igor Dodon să nu mai îndrăznească vreodată să mă convoace pe mine la scenetele lui politice, să își convoace aliații lui din PAS și pe Maia Sandu”.

Alt candidat la președenție este Ion Chicu, fost premier al Republicii Moldova. „Nu comentăm acțiunile preelectorale ale actorilor politici. Le dorim succes tuturor adversarilor. Cu excepția persoanei care a uzurpat toată puterea din țară, desigur. PDCM are hotărârea consiliului politic național cu privire la participarea noastră la alegeri și referendum – vom acționa conform acesteia [deciziei]”, a declarat Chicu într-un interviu pentru NewsMaker (NM)

Ioan Ceban, primarul Chișinăului, a anunțat că partidul său va participa numai la alegerile parlamentare, care vor avea loc anul viitor în Moldova.

Engimaticul Dan Diaconu și propaganda lui Vladimir Putin

Vladimir Putin și România Sursa foto: Facebook

Cine îl susține pe Stoianoglo?

Un sondaj IRI, realizat în ianuarie-februarie 2024, arăta că 32% dintre respondenții din toată țara sunt pregătiți să voteze pentru Maia Sandu, iar 25% pentru Dodon, Ion Ceban aflându-se pe locul trei, cu 7%.

În aceste condiții, fostul Procuror General Alexandr Stoianoglo, în al doilea tur de scrutin, s-ar putea baza doar cota lui Igor Dodon.

Angela Colațchi, specialist în științe politice, consideră că Stoianoglo „nu are suficientă carismă, iar o parte din electorat îl va respinge din cauza informațiilor privitoare la legătura sa cu omul de afaceri Veaceslav Platon”.

Tot împotriva lui Stoianoglo ar fi și „nivelul crescut de xenofobie” din republica Moldova, lucru remarcat de expertul WatchDog, Andrei Curăraru, care precizează că Parțial, socialiștii vor putea face apel la electoratul său, adică rezultatul nu va fi zero. Dar, în același timp, faptul că acesta nu va fi cel mai puternic candidat va duce la aceea că alegătorii lor vor boicota alegerile și, prin urmare, și referendumul [pentru integrarea europeană, care va avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale]”.

Kremlinul „nu are nevoie de victorie” în Republica Moldova

Colațchi consideră că nominalizarea lui Alexandru Stoianoglo confirmă teoria conform căreia Kremlinul „nu are nevoie de victorie”. „Sarcina Kremlinului este să submineze situația înainte de alegerile parlamentare. Victoria unui candidat pro-rus la alegerile prezidențiale este puțin probabilă, iar scopul Moscovei este de a preveni o majoritate parlamentară pro-europeană la următoarele alegeri”, spune expertul în științe politice.

Referindu-se la Igor Dodon, aceeași Angela Colațchi precizează că rolul lui este „de a fi unificator al opoziției moldovenești în ochii Kremlinului pentru a obține sprijinul Moscovei pentru partidul său în ajunul alegerilor parlamentare”, sarcină îndeplinită cu succes.

Revista presei