Kremlin: duelul clanurilor

Se aleg apele in perspectiva scrutinului prezidential de anul viitor.

Discutiile si analizele privind identitatea viitorului presedinte al Federatiei Ruse s-au reaprins dupa declaratia de miercuri seara a purtatorului de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov. Potrivit acestuia, presedintele Vladimir Putin va opta probabil pentru un succesor cunoscut electoratului, transmite Reuters.

Declaratia lui Peskov vine pe fondul speculatiilor privind aparitia unui favorit-surpriza - fara o prea mare notorietate - la scrutinul prezidential de anul viitor. In iunie, insusi consilierul prezidential Igor Suvalov sugerase ca Putin se gandeste la un candidat mai putin cunoscut de alegatori, iar presa a venit cu doua posibile nume: Vladimir Iakunin, seful Companiei nationale a cailor ferate, si Serghei Chemezov, directorul Rosoboroneksport, firma de stat care se ocupa cu exportul de armament.

„Presedintele are dreptul sa spuna „cred ca tipul acesta este cel mai bun” si sa il sustina, impartind cu el enorma sa popularitate. Dar acesta ar trebui sa fie o figura foarte cunoscuta alegatorilor”, a tinut sa precizeze Peskov. Purtatorul de cuvant a reaprins astfel o discutie inceputa cu mult timp in urma si care va mai dura cel putin cateva luni.

Tehnocrati contra siloviki

In acest context, analistii au reinceput sa examineze sansele marilor favoriti: prim-vicepremierii Dmitri Medvedev si Serghei Ivanov. Medvedev controleaza gigantul energetic Gazprom si este sustinut de clanul tehnocratilor din anturajul presedintelui, iar Ivanov beneficiaza de sprijinul fostilor si actualilor ofiteri ai serviciilor secrete ruse, asa-numitii „siloviki”.

Dmitri Peskov i-a bagat insa in ceata pe analisti si pe comentatori, avertizandu-i ca nu trebuie sa se limiteze doar la cele doua nume. „Nu uitati de liderii de partide, care devin tot mai populari”, a atras atentia purtatorul de cuvant.

Potrivit Reuters, Peskov s-a fi referit la Boris Grizlov, presedintele Partidului Rusia Unita si al Dumei de Stat, si la Serghei Mironov, presedintele Partidului Rusia Dreapta. Ambele formatiuni sunt fidele Kremlinului si au mari sanse sa castige alegerile parlamentare din decembrie. Campania electorala, care incepe saptamana viitoare, reprezinta un bun prilej pentru Grizlov si Mironov sa ii arate lui Putin de ce sunt in stare.

EVOLUTIE

Rusii, tot mai interesati de politica

La 16 ani dupa dezintegrarea Uniunii Sovietice, rusii par sa fi depasit perioada 1991-1999, cand stilul de a guverna al lui Boris Eltan le-a redus substantial interesul fata de politica.

„Traim mai bine decat pe timpul lui Boris Eltan sau al URSS, acest lucru nu poate fi negat. Politica ne intereseaza tot mai mult”, spune Aleksandr Tukanov, un inginer de 41 de ani. In ceea ce priveste viitorul tarii, 74a dintre cetatenii cu drept de vot apreciaza ca Rusia nu trebuie sa copieze modelele occidentale de dezvoltare, ci sa isi urmeze propria cale, se arata intr-un sondaj de opinie dat publicitatii recent la Moscova.