Săptămâna trecută, Liviu Dragnea, în calitate de președinte al Camerei Deputaților și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au sesizat Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la conflictul juridic de natură constituțională între Parlament și Ministerul Public, conflict generat de boicotarea lucrărilor comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor din 2009 de către mai marii Parchetelor.
O mișcare care anunță finalul unei situații eztrem de tensionate, în care șefa DNA a preferat să sfideze Parlamentul. Numai că miza este puțin mai mare.
În cuvinte scurte și puține, reclamația de la CCR ia în vizor două ținte clare: pe Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, dar și pe Augustin Lazăr, șeful Parchetului General, acuzând modul în care procurorii șefi au făcut “anti-joc democratic” și au încercat să blocheze lucrările comisiei parlamentare de anchetare a alegerilor prezidențiale din 2009. Am mai spus, concluziile parțiale ale comisie mi se par halucinante, dar modul sfidător în care Kovesi s-a comportat, iar Lazăr a acoperit-o îmi consolidează teoria expusă în serialul de dezvăluiri Operațiunea "Noi suntem Statul".
Numai că sesizarea lui Dragnea și Tăriceanu nu este doar o simplă cerere de lămurire a unui presupus conflict instituțional. Sub camuflajul birocratic al reclamației la CCR se ascunde un gest foarte riscant pentru Liviu Dragnea, un gest care l-ar putea costa pe acesta mult mai mult decât liniștea politică. De-a lungul timpului, liderul PSD a trimis săgeți împotriva procurorilor și a șefei DNA, dar niciodată declarațiile sale belicoase, făcute la TV pentru poporul pesedist, nu au fost însoțite de acțiuni viguroase, fățișe, îndreptate împotriva procurorilor sau a șefilor procurorilor.
Însă, așa cum spuneam, săptămâna trecută lucrurile s-au precipitat și au luat o nouă direcție atât pentru șefa DNA, cât și pentru șeful PSD. Prin reclamarea la CCR a procurorilor șefi, zarurile au fost aruncate pentru Dragnea și Kovesi, iar în scurt timp vom vedea pe cine favorizează deschiderea agresivă a conflictului.
Nu sunt multe variante de analizat:
1. Un verdict favorabil din partea CCR privind sesizarea liderilor parlamentari înseamnă final de carieră pentru Kovesi și Lazăr. Pentru un reprezentant al Justiției, nimic nu este mai grav ca eticheta încălcării Constituției, a legii fundamentale, pe care o poate pune tribunalul constituțional. Nu ar fi pentru prima oară în acest an când instanța constituțională sancționează modul în care au acționat procurorii și mai ales procurorii DNA împotriva reprezentanților politici. Numai că de această dată un verdict al CCR în defavoarea lui Kovesi va declanșa procedura de demitere.
2. Liviu Dragnea să fie inculpat rapid într-un dosar, să se ceară aprobarea Parlamentului pentru ridicarea imunității. Pentru a avea eticheta de corupt, pe care ziariștii-trompetă ai Binomului cei dezvăluiți de Daniel Dragomir, cunoscuți de noi, sau doar acoperiți să poată începe festivalul.
Am mai anunțat lucrul ăsta, iar unii comentatori de profesie au strâmbat din nas, că vezi Doamne, nu s-au întâmplat lucrurile așa cum am scris. Adică până la începutul lunii septembrie. Numai că eu avusesem informația că Kovesi a cerut acest termen, nu era scris în horoscop. Au tras de acțioanrii de la telDrum, au percheziționat ferma de porci, doar-doar or găsi vreunul mai slab de înger, dispus la denunțuri. Nu s-a întâmplat. Deocamdată.
În contextul actual, putem spune cu siguranță. nici procuratura nu doarme așteptând cuminte verdictul CCR. Conform surselor noastre din interiorul parchetelor, este posibil, ba chiar foarte probabil, ca să fiu exact, ca Liviu Dragnea să se procopsească în scurt timp cu un nou dosar în care va avea calitatea de urmărit penal.
Cea mai bună apărare a lui Kovesi împotriva adversarilor ei rămâne atacul iar semnalele pe care le-am primit arată că șefa DNA este determinată să ducă războiul cu Dragnea pe terenul pe care îl controlează cel mai bine: acela al acuzațiilor de corupție. Potrivit unor surse apropiate anchetelor, intenția lui Kovesi de a cere începerea urmăririi penale cu orice preț împotriva lui Dragnea este determinată și de faptul că situația judiciară a președintelui PSD s-a schimbat radical față de anul trecut: sentința încasată în dosarul Referendumul are mari șanse să fie desființată ca urmare a deciziei pilot a CEDO în speța “Cerovsek şi Bozicnik contra Sloveniei”. În acest caz,instanța europeană a drepturilor omului a hotărât că s-a încălcat dreptul la proces echitabil pe temeiul nerespectării procedurilor legale de motivare și semnare a decizei judecătorești.
Verdicul CEDO confirmă validitatea argumentelor legale folosite și de Liviu Dragnea și de apărătorii săi în dosarul Referendumului. Prin obținerea deciziei de încălcare a dreptului la un proces echitabil, Liviu Dragnea are la îndemână mai multe căi extraordinare de atac, inclusiv revizuirea sentinței.
În plus, procesul pe rol privind acuzația de instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajarea a două membre de partid la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman se rejudecă și el de la zero, tot în baza unei decizii favorabile de la CEDO.
Așa că este nevoie de un nou dosar!
Sunt curios să văd cine va obține prima victorie în circuitul DNA - CCR - Dragnea.