Kovesi: "Există CORUPȚIE și în DNA. Am avut polițiști și procurori care au oferit informații din anchete"

Kovesi: "Există CORUPȚIE și în DNA. Am avut polițiști și procurori care au oferit informații din anchete"

Procurorul - șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a oferit un amplu interviu de Ziua Națională a României în care a vorbit despre corupția din țara noastră. De asemenea, Kovesi nu a negat faptul că și asupra procurorilor există suspiciuni de fapte de corupție.

Există corupţie şi în DNA. Am avut poliţişti şi procurori care au oferit informaţii din anchete. Suntem foarte atenţi când instruim şi selectăm personalul. Nimeni din DNA nu are imunitate”, a spus Laura Codruța Kovesi la Europa FM.

Kovesi a vorbit și despre modalitatea de lucru a procurorilor.

În activitatea noastră punem accent foarte mare pe tot ceea ce înseamnă măsuri preventive. Corupţia nu se rezolvă doar cu dosare penale. Trebuie modificată legislaţia, să se modifice regulile de atribuire a contractelor publice. Trebuie să luăm măsuri preventive pentru a elimina vulnerabilităţile. În legislaţie, încă sunt dispoziţii contradictorii, care permit şefilor unor instituţii să dispună atribuirea unor contracte către anumite firme. Este important ca proiectele de legi să plece de la observaţiile pe care le fac tehnicienii, adică cei care aplică legea. Domeniul achiziţilor este foarte important, pentru că aici se cheltuie banul public”, a mai spus Kovesi. Procurorul - șef al DNA a vorbit despre soluțiile pentru a scăpa țara de corupție. De asemenea, Kovesi critic ANAF-ul pentru că nu recuperează prejudiciile. Corupția din România nu o să o rezolvăm doar prin arestări, doar prin investigarea dosarelor, ci sunt necesare și măsuri preventive.  Degeaba arestăm profesori, degeaba arestăm medici, degeaba arestăm funcționari publici care încalcă legea, dacă procedurile rămân aceleași și dacă mecanismele de luare a unei decizii sau de atribuire a contractelor nu se schimbă. Este foarte importantă și educația în anticorupție. Ultimul caz care este și foarte public este cel al primarului Oprescu, unde procurorul de caz a propus confiscarea extinsă a averii până la contravaloarea sumei de 1 milion de euro. Ce este totuși important este că autoritățile financiare nu execută efectiv aceste dispoziții care rămân definitive prin hotărâri judecătorești. Degeaba intră cei condamnați în pușcărie, stau doi ani în pușcărie, după care ies și se bucură în continuare de averile lor, de locuințele luxoase, de yacht-uri sau de automobile de lux”, a mai spus Laura Codruța Kovesi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Kovesi a dezvăluit și care sunt reacțiile celor care comit ilegalități atunci când procurorii le aduc la cunoștință acuzațiile.

Nu știu ce calcule își fac infractorii atunci când comit infracțiuni, însă am văzut reacția lor atunci când procurorii le aduc la cunoștință că li se sechestrează bunurile. Este foarte dureros pentru ei. Cred că unii dintre ei preferă să stea în închisoare, dar să nu le confiscăm averile. Aceeași reacție o au și când dispunem control judiciar cu plata unei cauțiuni. Întrebarea mea întotdeauna a fost de ce o persoană care nu își plătește impozitul, în trei luni de zile dacă nu și-a plătit impozitul sau în șase luni poate fi executată, i se blochează conturile bancare, începe executarea silită…De ce aceleași reguli și aceeași operativitate nu se aplică și celor care comit fapte penale?!”, a mai spus Kovesi.