Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi a susținut miercuri, 14 februarie, o conferință de presă în care a dezbătut toate acuzațiile lansate în direcţia instituţiei pe care o conduce din momentul înregistrărilor făcute de fostul deputat Vlad Cosma. Kovesi a explicat jurnaliştilor prezenţi şi românilor aflaţi în faţa televizoarelor că acţiunile magistraţilor de la DNA Ploieşti s-au încadrat în limitele legii.
„Am să încep prin a face câteva precizări referitoare la informațiile apărute în spațiul public. Văd că este foarte multă lume prezentă, o să încerc să lămurim cetățenii. Ca urmare a informațiilor apărute de duminică seara, am cerut colegilor de la Ploiești un raport scris despre informațiile apărute și despre aspectele apărute. În urma informațiilor primite, voi face câteva precizări. Un raport scris a fost trimis lui Augustin Lazăr.
Cosma Vlad, Cosma Andreea au fost audiați în calitate de inculpați sau martori în dosar. Vlad Cosma a fost trimis în judecată alături de Cosma Mircea.
Această cauză a fost înregistrată la Înalta Curte de Casație și Justiție, cei doi fiind condamnați. În prezent, această cauză se află în faza procesuală, având termen săptămâna viitoare. Cererile inculpaților Cosma privind procurorii au fost respinse. S-a constatat definitiv că probele în dosarele în care cei doi au fost condamnați au fost administrate legal.
Suntem acuzați pe nedrept că falsificăm probe! Iată că acești inculpați, care fac acuzații nereale, au făcut aceleași acuzații și în fața judecătorilor, dar au fost respinse. Motivul pentru care Cosma se prezenta la serviciul teritorial Ploiești a fost că era implicat în mai multe dosare. Acesta a formulat denunțuri din propria inițiativă și s-a prezentat singur la DNA, din propria inițiativă. A avut calitate de martor în 12 dosare. Și-a dorit să obțină o pedeapsă mai mică. Mai multe persoane din anturajul acestor oameni s-au prezentat la DNA Ploiești și i-au șantajat afirmând că se vor prezenta în mass-media mai multe înregistrări trunchiate.
La TV au apărut exact imaginile descrise vineri de persoanele din anturajul familiei Cosma. Pentru că procurorii nu au cedat șantajului, Cosma a prezentat imaginile trunchiate”, a spus Kovesi la începutul conferinţei de presă, la finalul căreia au jurnaliştii au pus întrebări.
Printre cele mai importante observaţii se numără cele făcute de jurnalistul Cătălin Tolontan, care a atras atenţia că înfăptuirea procesului de justiţie a fost împiedicată de Kovesi prin prezentarea publică a unor probe din dosarul de şantaj.
Tolontan, într-o intervenţie telefonică la TVR: „Orice om poate ajunge într-o situație în care este acuzat, cu toată forța și competența presupusă și buna-credință a statului. Oricum procesul e inegal de la început. În momentul în care statul mai face și publice prin vocea procurorului-șef al DNA – că dânsa a venit astăzi și ne-a citat o probă din dosar, deci practic procesul se judecă înainte de proces.
Faptul că sunt secrete probele atât din perspectiva procurorilor cât și a avocaților pleacă de la ideea că un proces trebuie să fie egal, și abia în momentul în care ajungi în fața instanței el rămâne egal prin faptul că devine public.
Este infracțiune aplicabilă atât avocaților cât și procurorilor, cu închisoare de la o lună la un an, cazul în care se dezvăluie probele din dosar. Lăsând la o parte faptul următor: tu îți vulnerabilizezi un dosar când faci publică o probă pe care nici un judecător din lumea asta nu o va mai accepta în dosar. La camera preliminară aceste stenograme nici nu le vor mai depune, sunt absolut sigur, că se fac de râs dacă se duc cu ele la judecător.
Sunt foarte curios ce probe vor mai avea ei împotriva omului care a venit și a vorbit cu ofițerul judiciar, pentru că pică toată convorbirea nu doar fragmentele ăstea, că omul respectiv s-a dus cu gândul de a-i șantaja pe procurori.
[Doamna Kovesi] a decis ca aceste înregistrări să ajungă în public (…) Cred că are o problemă cu asta (…) Știți cum se numește în lege chestia asta? Împiedicarea înfăptuirii justiției. Publicul va spune că nu e mare lucru, dar din punctul de vedere al egalității șanselor și ale unui proces corect a atacat niște oameni care nu sunt trimiși în instanță și nu știu dacă vor fi trimiși vreodată.”
Dialogul dintre Tolontan şi Kovesi, la conferinţa de presă:
„Tolontan: De unde erau acele dialoguri din care ati citat in comunicatul de presa de luni?
Laura Codruța Kovesi: Din raportul scris primit vineri in care procurorii au relatat discutia. Discutia e inregistrata. Toate activitatile s-au derulat conforma legii. Nu pot sa confirm sau sa infirm daca exista ordonanta. S-a respectat legea.
Tolontan: Daca DNA face din probe o declaratie publica, nu se incalca legea?
Laura Codruța Kovesi:Nu va confirm daca e autorizare din partea judecatorului, CPP prevede mai multe posibilitati de a face o inregistrare. In comunicarea publica respectam ghidul de comunicare publica al CSM. Cei care considera ca am incalcat legea prin modul in care am comunicat public pot adresa o sesizare Inspectiei Judiciare, care va verifica.
Tolontan: Veti merge in instanta cu aceste probe?
Laura Codruța Kovesi: E un dosar in lucru, procurorul decide ce probe pot fi utile cauzei. Din pacate, nu pot sa raspund la intrebare, e strict raspunderea procurorului de caz ce probe foloseste.
Tolontan: Cine a decis ca in comunicat sa apara aceste citate?
Laura Codruța Kovesi: Orice comunicat de presa e responsabilitatea mea.
Prezentam in continuare raspunsurile esentiale ale Laurei Kovesi la intrebarile jurnalistilor:
Reporter: In foarte multe dosare sunt folosite denunturi ale unor persoane condamnate, care sunt luate de bune...? Atunci nu mai sunt inculpati lipsiti de credibilitate?
Laura Codruța Kovesi: Sunt situatii in care inculpatii fac denunturi, e dreptul lor. Nu putem interzice unor persoane sa faca denunturi, accesul la justitie e liber. Nu luam de bun orice denunt, in spatele denuntului de foarte multe ori sunt alte interese. Orice denunt e verificat, poate fi confirmat prin probe sau poate fi infirmat. Nu inseamna ca un inculpat care face un denunt automat procurorii trimit in judecata. (..)”
Dialogul dintre alţi jurnalişti şi Kovesi, la conferinţa de presă:
„Reporter: Ce veti face daca veti fi revocata?
Laura Codruța Kovesi: Preluati metodele procurorilor, intrebati de mai multe ori... Spre linistea multora, nu o sa intru in politica.
Reporter: Sebastian Ghita spunea ca ati fost la el in Prahova. Ati fost sau nu?
Laura Codruța Kovesi: Nu mai reiau a treia oara acest raspuns, ati auzit ce am spus.
Reporter: In sufrageria generalului Oprea ati fost?
Laura Codruța Kovesi: Am raspuns si la aceasta intrebare.
Reporter:De ce refuzati sa mergeti in Parlament?
Laura Codruța Kovesi: Am transmis raspuns scris ca nu detin date si informatii despre obiectul acelei comisii parlamentare.
Reporter: De ce inregistrarile cu Negulescu au fost luate in calcul si acestea nu?
Laura Codruța Kovesi: Pentru ca din primele verificari a rezultat ca acest procuror nu si-a respectat conduita profesionala. Nu am spus ca inregistrarile au fost reale sau nu. In acest moment eu nu pot sa spun ca un procuror din Ploiesti a incalcat sau nu legea, sau codul deontologic.
Reporter: Ce inseamna sa decapam, sa ajungem la premier?
Laura Codruța Kovesi: Sunt doua expertize in dosar care constata ca nu am facut acea afirmatie, chiar IJ a constatat ca nu am facut acea afirmatie, si nu am facut acea afirmatie. Inca din prima seara am precizat ca anumite afirmatii nu le-am facut. Nu as vrea sa fiu acuzata ca imi fac apararea in public, dar daca ascultati atent veti vedea ca nu am rostit acele cuvinte, redarea este gresita.
Reporter: Dar scrisoarea trimisa procurorilor?
Laura Codruța Kovesi: Nu am trimis nicio scrisoare procurorilor din subordine. Zeci de mailuri trimit zilnic.
Reporter: I-ati facut lasi si fricosi?
Laura Codruța Kovesi: Nu am trimis public un mail cu privire la ce spuneti dvs. Nu am trimis scrisori, nu i-am denigrat prin mailuri sau scrisori. Sunt de aproape 23 de ani in procuratura, am tinut mii de sedinte si imi respect statutul si stiu cum sa vorbesc cu colegii mei. Niciodata in 23 de ani nu am fost cercetata disciplinar. De cand a inceput asaltul asupra justitiei, am avut 15 cercetari disciplinare.”
Având în faţă cele mai importante reacţii ale tuturor părţilor, vă invităm să răspundeţi întrebării sondajului.