Candidatul ACL la alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis, a declarat, la Digi 24, că este un pro euroatlantic care garantează menținerea unor bune relații cu Occidentul și cu Statele Unite ale Americii.
Întrebat cum comentează afirmația că "omul Germaniei", Iohannis a spus că el este fi în primul rând "omul României", dar că, în mod cert dacă va fi ales în funcția de președinte, vor veni mult mai mulți investitori germani.
"Noi suntem în UE și parteneri cu SUA. De aici ne vine poziția care în ultimii 25 de ani ne-a garantat un parcurs în esență euroatlantic, pro Vest și care acum ne garantează securitatea, cu un conflict aproape deschis la câteva sute de kilometri de noi. (...) Eu sunt clar pro euroatlantic, fără niciun fel de sincopă și fără nicio paranteză", a declarat Klaus Iohannis.
"Victor Ponta se duce în China și se apucă să spună că felicită marele Partid Comunist Chinez pentru marile realizări. Nu vreau un președinte care laudă marele Partid Comunist Chinez, ci un președinte care laudă democrația vest-europeană, care laudă SUA fiindcă, iată, au reușit să producă o schimbare fără scandal în Congres", a adăugat Iohannis.
El a subliniat că România trebuie să aibă o politică externă bine profilată, care ține cont de interesul național, de interesul populației pe termen mediu și lung, dar care să țină cont și de situațiile speciale, cum este conflictul din Ucraina.
"Avem un conflict în imediata apropiere. Situația cu Rusia nu poate fi nicidecum rezolvată sau ameliorată de noi. Pentru asta, trebuie să recunoaștem, cu toată mândria de a fi noi, suntem mult prea mici, mult prea slabi și am avut mult prea multe opinii în această chestiune. Relația cu Federația Rusă poate fi rezolvată numai și numai împreună cu partenerii noștri, nu poate fi rezolvată doar de noi, ci doar cu partenerii noștri. Numai împreună cu UE, cu SUA, cu NATO putem să acționăm în așa fel încât toată lumea, sigur, în special Federația Rusă, să revină în zona în care se respectă tratatele internaționale", a mai declarat Klaus Iohannis.
Despre relația cu Republica Moldova, candidatul ACL la funcția de președinte al României a spus că trebuie să fie una specială, bazată pe sprijinul constant al țării noastre.
"Avem obligația venită din istorie să-i sprijinim. Este nevoie să-i consiliem pe oficialii din Republica Moldova în privința procedurilor de accedere în UE", a punctat Iohannis.