Președintele Klaus Iohannis va fi prezent la Ziua Marinei, astăzi, după doi ani de restricții. La acest eveniment vor fi prezenți şi liderii coaliţiei, printre care Kelemen Hunor, cel căruia președintele i-a cerut explicații cu privire la decorațiile pe care le-a făcut premierul Viktor Orban, la Băile Tușnad.
UPDATE. Președintele Klaus Iohannis a anunțat de Ziua Marinei, că începând de anul viitor România va crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%.
„Începând cu anul 2023, vom face un efort în plus pentru a crește alocarea bugetară pentru Apărare de la 2% din PIB, cât este în prezent, la 2,5%. Vom utiliza aceste fonduri pentru a accelera înzestrarea și modernizarea Armatei României, inclusiv a Forțelor Navale, și pentru a crește nivelul de pregătire a militarilor noștri, astfel încât să dispunem de o structură de forțe interoperabilă cu cele aliate și mai eficientă, capabilă să asigure apărarea națională și să contribuie la apărarea colectivă, împreună cu aliații noștri din NATO.
Nu în ultimul rând, vom continua să acționăm unitar și coordonat în cadrul Uniunii Europene pentru a gestiona efectele multiple și profunde ale războiului din Ucraina, pe care le resimțim cu toții, în viața de zi cu zi, inclusiv în plan energetic și economic.
Forțele Navale contribuie semnificativ la securitatea națională, regională și la cea euroatlantică. Prin misiunile dificile pe care le desfășurați alături de aliații și partenerii noștri din NATO și din Uniunea Europeană, faceți ca apele teritoriale ale României, dar și mările lumii să fie mai sigure. Sunteți expresia profesionalismului și a dăruirii și vă mulțumim pentru sacrificiile pe care le faceți pentru ca noi toți să trăim în siguranță! Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei României, să vă aibă în pază și ocrotire! La Mulți Ani și Bun cart înainte!”, a declarant Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Marinei.
Ştirea inițială: Luni, 15 august, Portul Tomis va fi centrul de greutate al manifestărilor de Ziua Marinei Române. Peste 15.000 de oameni sunt aşteptaţi să ia parte la evenimentele organizate de Forţele Navale Române.
Ziua Marinei va fi sărbătorită în acest an atât în portul militar, unde va avea loc ceremonia oficială, dar şi în Portul Tomis, unde constănţenii, dar şi turiştii, vor avea parte de jocuri marinăreşti şi de expoziţii de tehnică militară.
La ceremoniile din portul militar Constanţa va lua parte președintele Klaus Iohannis dar şi vicepremierul Kelemen Hunor, cel căruia președintele i-a cerut explicații în cazul controversatelor declarații susținute de Viktor Orban, la Băile Tușnad.
Klaus Iohannis a declarat că discursul lui Viktor Orbán „este o eroare majoră şi este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor”.
UDMR: Declarațiile premierului ungar nu au legătură cu România
Mai mult,pPreședintele României crede că UDMR ar trebui să vină cu explicații, fără a genera însă o criză guvernamentală, dar a spus că o discuție trebuie să aibă.
În replică, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus că declarațiile premierului ungar nu au legătură cu România, cu guvernarea de la București și, în consecință, nu au incidență asupra funcționării coaliției de guvernare.
Întrebat dacă UDMR nu ar trebui să iasă de la guvernare după discursul premierului Viktor Orbán, președintele Iohannis a spus că acest partid ar trebui să vină cu clarificări deoarece nu estenevoie de o criză guvernamentală.
„Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea şi din rândul UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conţinutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă nu au înţeles despre ce se vorbeşte şi au aplaudat pur şi simplu generic personajul care a ţinut discursul. Oricare ar fi explicaţia, ea trebuie să existe şi cred că trebuie să existe o discuţie clarificatoare inclusiv în coaliţia de guvernare” , a declarat Klaus Iohannis
La ce oră vor debuta manifestările de Ziua Marinei
Forţele Navale Române au anunţat că manifestările de luni, din portul militar Constanţa, vor debuta la ora 10.00, cu ceremonialul de ridicare a pavilionului, geacului şi marelui pavoaz, la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului Naţional al României şi tragerea a 21 de salve de tun.
După oficierea serviciului religios şi cuvântul de bun venit al şefului Statului Major al Forţelor Navale, vor urma alocuţiunile persoanelor oficiale, vizitarea navei-şcoală „Mircea” şi consemnarea momentului în Cartea de Onoare a velierului.
Totodată, Asociaţia Tradiţia Militară va prezenta ţinute militare de epocă, iar Agenţia „Loski” va prezenta colecţia vestimentară „Cruise”, cu tematică marină, inspirată din uniformele marinarilor.
În prima parte a zilei de luni, după defilarea aviaţiei, Zeul Neptun îşi va face apariţia, în jurul orei 11.00, însoţit de alaiul său, şi va da startul jocurilor şi concursurilor marinăreşti, la care vizitatorii vor fi invitaţi să participe. Prezenţa Zeului Neptun şi a alaiului său va fi asigurată de Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius” din Constanţa.
Cum se va încheia Ziua Marinei
“Formaţia de nave militare, ancorate în faţa Comandamentului Flotei, va defila, în intervalul orar 11.00-12.00, de la Constanţa până la Midia şi înapoi, pentru a saluta turiştii aflaţi pe litoral. Defilarea va fi încheiată de parada ambarcaţiunilor turistice, în jurul orei 12.45, după care Zeul Neptun se va retrage şi va urma un spectacol de artificii, oferit de către Primăria Municipiului Constanţa”, au transmis Forţele Navale.
Militari vor fi prezenți, în Portul Tomis, între orele 17.00-20.00, unde publicul va asista la un mini-concert susţinut de formaţiiile muzicale ale Forţelor Navale Române şi Diviziei 101 Aeropurtate a SUA, cantonată la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, care va avea loc pe faleza de la Cazino, în zona grupului statuar „Pescarii”, în intervalul orar 20.00-20.30.
Ziua Marinei va fi marcată în acest an prin diverse manifestări în mai multe oraşe precum Bucureşti, Mangalia, Brăila, Galaţi, Tulcea şi Bicaz, nu doar la Constanţa, unde este sărbătorită în mod tradiţional, informează News.ro.