Klaus Iohannis și blestemul partidului prezidențial

Klaus Iohannis și blestemul partidului prezidențial

Duminică, 26 iulie 2015, seara, viața noastră publică a înregistrat o triplă premieră prin prezența lui Dan Mihalache, șeful Cancelariei Prezidențiale, la Antena 3:

1. Șefii Administrațiilor Prezidențiale postdecembriste au fost persoane low profile, rolul lor fiind presupus a fi unul de sfetnic. Sfetncii dau sfaturi Șefului între patru ochi, nu ies în public, pentru a trăncăni despre sfaturile pe care le dau sau chiar nu le dau, nu caută a deveni starlete tv. Dan Mihalache face excepție din acest punct de vedere. Înaintea acestui interviu a avut deja două intervenții substanțiale la tv în chestiuni asupra cărora ar fi fost normal să se pronunțe președintele, că doar el a fost ales de popor. Dan Mihalache a fost și el ales de știm noi cine, dar în nici un caz de Popor. Duminică seara Dan Mihalache nu s-a mai mulțumit cu o intervenție. El a acordat ditamai interviul.

2. Președintele Klaus Iohannis refuză cu aroganță să-și explice deciziile, să spună Poporului ce vrea de la țara asta. Dan Mihalache a vorbit duminică seara în numele președintelui, invocînd chiar și unele decizii pe care le va lua președintele, cum ar fi de exemplu, cea potrivit căreia nu va trimite Codul fiscal la CCR. E și asta o premieră postdecembristă. De regulă, președinții de pînă acum permiteau consilierilor să iasă în public pe o anume temă, strict circumscrisă domeniului lor de activitate la Cotroceni. Dan Mihalache a abordat întreaga activitate a președintelui, explicîndu-i deciziile cruciale, anunțînd ce va face și ce va drege, ba chiar și povestind cum a reacționat la un anume fapt. Sandra Stoicescu l-a întrebat ce a zis președintele cînd Victor Ponta a susținut că e doar președinte pe hîrtie. Normal ar fi fost ca Dan Mihalache să menționeze  că doar președintele ar putea răspunde acestei întrebări. Consilierul lui Klaus Iohannis a răspuns însă că „Preşedintele României nu reacţionează la... fiind un om normal la cap, la ironii din acestea de cartier, foarte ieftine, care vezi Doamne, ar putea crea o tensiune.” Nu e singurul moment în care Dan Mihalache sare enorm și periculos peste hotarele unui consilier, fie el și șeful Cancelariei prezidențiale, dînd seamă nu de gîndurile și trăirile sale, ci de gîndurile și trăirile unei alte persoane, care persoană n-a murit încă, cel puțin din cîte știm.

3. Politicienii de Dreapta au evitat în ultimii ani Antena 3. Nu numai pentru că bezafonul lui Dan Voiculescu a fost un adeversar crîncen al Dreptei și al politicii pro-europene, de pe pozițiile unui naționalism de opinci și obiele rău mirositoare, dar și pentru că angajații Trustului nu fac gazetărie, ci un talemeș - balmeș propagandistic, ceva între Predica de pe Munte și înscrisulurile de pe pereții WC-ului din Gară. Dan Mihalache s-a dus bucuros la Antena 3, pentru a da un interviu, ocolind nu numai televiziunile de știri, dar și televiziunea publică. E și aceasta o premieră, dar una previzibilă. În ultimul timp, la ordinele lui Dan Voiculescu de după gratii, cu fiică-sa șantajată de două procese, Antena 3 desfășoară un cult umed al personalității lui Klaus Iohannis, dar mai ales al nevestei acestuia, cărereia nu i se mai zice soție, nevastă, nici măcar Tovarășa de viață, ci Strălucitoarea Primă Doamnă a României. Interviul dat de Dan Mihalache nu e surprinzător în acest context.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate aceste obiecții, în absența unui minim de comunicare din partea lui Klaus Iohannis, cele spuse fie și de un altul, e drept de la Cotroceni, chiar purtînd faima de adevăratul președinte, celălalt fiind mai mult soț decît președinte, merită atenție prin capacitatea de a ne desluși cît de cît ce vrea Klaus Iohannis de la noi și de la el însuși.

Venind vorba de votul dat de PNL Codului fiscal, Dan Mihalache a zis, în numele președintelui, că PNL trebuia să-l întrebe pe Klaus Iohannis:

„Realizator: Dvs adăugaţi ceva în discuţie, că preşedintele poate ar fi mai liniştit pentru promulgare şi poate parlamentul cu o etapizare, deci nu brusc 24-19. Până acum, toţi au declarat: n-avem o problemă cu tăierea taxelor, dar să vedem dacă avem din ce. Introduceţi un element nou. Cred că-i confuzaţi mai rău pe cei din PNL care în momentul ăsta nu ştiu ce să facă. Ei, până la urmă, de ce nu au făcut lucrul ăsta înainte?

Dan Mihalache: Puteau să întrebe, puteau să genereze o dezbatere. Ei nu sînt foarte fericiţi cu această situaţie, dar aşa se întîmplă când te arunci, din raţiuni de popularitate...

Realizator: Şi de populism.

Dan Mihalache: Şi de populism şi atunci spui da şi după aia, sigur, că s-ar putea să constaţi că vine cineva şi spune că nu-i aşa. Şi, în general, cîtă temere...”

Așadar, potrivit președintelui, PNL trebuia să meargă la Cotroceni înainte de a se pronunța asupra Codului fiscal și să întrebe cum să se pronunțe.

Păi de ce să meargă?

Potrivit Constituției, președintele e situat deasupra partidelor, deasupra bătăliilor politice și deasupra controverselor dintre diferite instituții ale statului de drept. E obligatoriu să fie așa, deoarece funcția de președinte a fost gîndită ca o instituție menită a arbitra conflicte primejdioase pentru interesul național. Considerat prin votul direct și universal un trimis al Poporului în Lumea Conducerii și nu al unui partid, al unui Grup de interese, al unei Găști din Servicii, președintele are drept principală misiune să intervină de pe poziții de arbitru. Dacă președintele ține partea unui partid, a unei instituții, atunci el și-a pierdut rolul de arbitru. În campanie, Klaus Iohannis a promis a fi un altfel de președinte. Într-un cuvînt, un președinte care să rupă, în fine, tradiția președinților de Republică mărginiți la un președinte de partid.

Ce ne spune însă Dan Mihalache?

Că președintele și-ar fi dorit ca PNL să meargă la Cotroceni în genunchi și să întrebe ce poziție să ia față de Codul fiscal.

N-a fost sau cel puțin așa susține Dan Mihalache, ventricolul prezidențial.

Reacția PNL după ce Klaus Iohannis a retrimis Codul fiscal la Parlament spune totul despre cum gîndește Klaus Iohannis că trebuie să fie PNL.

Un partid prezidențial în felul PDL-ului din mandatele lui Traian Băsescu.

Ne amintim cu toții cum Traian Băsescu era ascultat de liderii PDL, de demnitarii Guvernului Boc cu sfințenie. O sprînceană ridicată a lui Traian Băsescu producea insomnii în masă la nivelul întregului PDL. Pînă și acoperișul clădirii din Modrogani se mai strîngea  un pic de spaimă. Un surîs binevoitor umplea inimile PDL-iste de bucurie. Era un comportament sincer, bazat pe admirația față de Traian Băsescu? Nu, era comportamentul de broască politică românească, de slugă care-ți face temenele socotind cum ți-ar putea fura la noapte un sac de porumb.

Dovada?

Cînd Traian Băsescu a plecat de la Cotroceni liderii PDL s-au apucat să-l înjure descoperind în Klaus Iohannis un nou Zeus, e drept mult mai dependent de Hera decît Zeus din Olimp.

Așa cum am mai scris, Traian Băsescu n-a avut alte năravuri decît cele ale tuturor președinților postdecembriști.

Spre deosebire de Ion Iliescu și de Emil Constantinescu, el însă n-a practicat ipocrizia de tip fanariot.

A practicat fățiș  aceste năravuri.

Unul dintre ele, cel mai păgubos pentru țară, l-a reprezentat obsesia președinților de a avea un partid prezidențial, de regulă partidul de guvernămînt.

Partidul prezidențial în România republicii semiprezidențiale este una din marile trișerii ale președinților.

În republicile prezidențiale, precum Franța, președintele are un partid prezidențial, care guvernează de regulă. Da, dar președintele răspunde în fața electoratului de ceea ce face partidul prezidențial. La noi, președintele vrea să conducă pe șest partidul prezidențial. Dacă iese bine, e succesul său. Dacă iese rău, e insuccesul partidului.

Nu altfel au reacționat liderii PNL la sucirea bruscă a lui Klaus Iohannis în chestiunea Codului fiscal.

Pînă atunci aplaudaseră Codul fiscal, ba chiar se înghesuiseră să fure și ei o ciozvîrtă electorală din el.

Acum, Codul fiscal e periculos, pentru că așa a zis Klaus Iohannis sau, mă rog, așa spune Dan Mihalache c-a spus Klaus Iohannis.

PNL e dorit ca un partid prezidențial.

Reacția  umilă  a liderilor PNL la decizia lui Klaus Iohannis de  a le da un bocanc în gură ne  arată de pe acum ce se va întîmpla cînd Partidul Meu va ajunge la Guvernare.

Guvernul va chemat a ordine nu numai de către Klaus Iohannis, dar și des nevastă-sa, dacă nu numai de ea,  pentru a fi  întrebat  de ce n-are un Program național de scurtare a fustei peste genunchi la persoanele mai coapte.

După 25 de ani de experiență democratică, România n-a scăpat de blestemul partidului prezidențial.