Înainte de summitul european care are loc joi și vineri la Bruxelles, acordul a fost încheiat. Aici, după alegerile europarlamentare din 6-9 iunie, se vor lua deciziile finale privind ocuparea funcțiilor de top în instituțiile Uniunii Europene. Președintele României, Klaus Iohannis nu a prins nici o funcție de top în UE.
Klaus Iohannis UE. Liderii europeni au ajuns la un acord cu privire la împărțirea rolurilor cheie în conducerea Uniunii Europene. Acest acord include nominalizarea Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat ca președintă a Comisiei Europene. Sursele care au participat la discuții au confirmat aceste informații agenția DPA, potrivit Agerpres.
Președintele Klaus Iohannis, care a participat activ la negocieri pentru a o susține pe von der Leyen, a fost unul dintre negociatorii importanți. Dar nu a prins nici o funcție! Dar s-a pus capăt haosului.
Klaus Iohannis UE și visul unei funcții
În conformitate cu acordul, șefa guvernului eston Kaja Kallas a fost propusă pentru funcția de Înalt Reprezentant pentru Acțiuni Externe și Politica de Securitate. Fostul premier portughez António Costa a fost propus pentru funcția de președinte al Consiliului European.
Pentru ca Ursula von der Leyen să obțină un nou mandat ca președintă a Comisiei Europene, ea are nevoie de o „majoritate calificată consolidată” din partea liderilor europeni. Care înseamnă susținerea a cel puțin 20 din cele 27 de state membre și reprezentarea a cel puțin 65% din populația UE. Din cei 27 de lideri, 13 sunt membri ai partidelor afiliate Partidului Popular European (PPE), din care Von der Leyen este membră.
În cadrul PPE, președintele Klaus Iohannis, precum și premierul polonez Donald Tusk și cel grec Kyriakos Mitsotakis, au participat activ la negocieri. Cancelarul german Olaf Scholz și premierul spaniol Pedro Sánchez au negociat sprijinul social-democraților pentru António Costa. Președintele francez Emmanuel Macron și premierul interimar olandez Mark Rutte au fost implicați în negocierile pentru susținerea lui Kallas de către liberali. Klaus Iohannis UE...
Cum se votează
Ulterior, deciziile luate de liderii europeni vor trebui validate de Parlamentul European printr-o majoritate simplă. În conformitate cu rezultatele alegerilor europene, cele trei grupuri principale pro-europene – PPE, social-democrații (S&D) și liberalii (Renew) – au câștigat o majoritate de 399 din cele 720 de mandate în Parlamentul European.
Cu toate acestea, unii lideri europeni au rezerva față de António Costa, care a demisionat din funcția de premier din cauza unei anchete în Portugalia. În plus, Kaja Kallas a fost contestată din cauza pozițiilor sale antirusești. Cu toate acestea, această opoziție s-a îndepărtat treptat.
Surse din cadrul DPA, citate de Antena 3, afirmă că numirea lui António Costa rămâne incertă, deoarece popularii europeni doresc să împărțiți mandatul de președinte al Consiliului European în două perioade de câte doi ani și jumătate. Klaus Iohannis UE