Președintele Klaus Iohannis nu crede că un vot pozitiv pentru aderarea României la Schnengen va fi dat prea curând, într-un Consiliu JAI. El spune că mai întâi trebuie ca Austria trebuie să-și schimbe punctul de vedere, iar abia mai apoi va fi repusă problema aderării în discuție.
Președintele Klaus Iohannis s-a declarat dezamăgit și supărat de votul primit de România la Consiliul JAI, de zilele trecute. În opinia sa, este vorba despre un vot politic care nu are legătură cu realitățile legate de migrație. Șeful statului a precizat că este hotărât să ducă lucrurile „mai departe” până când ţara noastră va deveni membră a spaţiului de liber schimb.
„România este foarte activă în combaterea migraţiei ilegale. De aceea, nici românii nu au înţeles de unde până unde acest refuz. Şi oamenii sunt supăraţi, mulţi sunt de-a dreptul revoltaţi şi pot să îi înţeleg. Dar în politică nu contează dacă eşti supărat sau frustrat sau bucuros. În politică noi suntem aleşi pentru a rezolva problemele comunităţii, problemele naţiunii şi asta voi face eu în continuare”, a spus președintele Klaus Iohannis.
Șeful statului a mai spus că va face demersuri și se va implica pentru ca România să fie acceptată în Spațiul Schengen. El nu crede, însă că acest lucru se va petrece în următoarea perioadă. Aceasta deoarece mai întâi, pentru a obține un vot pozitiv, este nevoie ca Austria să-și schimbe opinia.
„Acest vot, chiar dacă m-a supărat şi m-a dezamăgit, nu mă face să dau înapoi şi personal voi rămâne foarte conectat la fenomen şi sunt hotărât să duc lucrurile mai departe până când România devine membră a Spaţiului Schengen. Asta nu va fi simplu”, a mai precizat Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis nu se așteaptă la o decizie favorabilă
Președintele României a precizat că, deși vor fi dezbateri și discuții la Consiliul European, nu va fi luată nici o decizie cu privire la extinderea Schengen. Aceasta, chiar dacă, a spus el, va ridica problema și vor fi exprimate mai multe opinii.
„Acum, miercuri şi joi, probabil şi vineri, vom avea o întrunire a Consiliului European şi cu certitudine voi ridica această problemă în Consiliul European. Va fi o dezbatere, vor fi probabil diferite opinii, dar un nou vot va fi doar atunci când se întruneşte iar Consiliul JAI şi din datele pe care le avem în acest moment este greu de crezut că în aşa puţine zile va exista o schimbare de opinie la partea austriacă", a arătat Iohannis, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni.
la Consiliul JAI din 8 decembrie, Olanda și Austria au votat împotriva extinderii spațiului Schengen în România și Bulgaria. Singurul stat care a fost acceptat este Croația. Olanda a votat împotriva României deoarece aderarea țării noastre a venit la pachet cu cea a Bulgariei. Practic, votul final în Consiliul JAI a fost de 25 – 2. Însă deciziile se iau prin consens astfel că nu a contat faptul că majoritatea statelor membre au fost în favoarea aderării României.