Klaus Iohannis le pregătește românilor încă o lună de stat pe cuptor

Duminică, 12 aprilie 2020, am discutat cu Marius Tucă la emisiunea sa de pe Mediafax, Ultima oră, despre nevoia relansării cu orice preț, fie și parțială, a economiei românești.

 

Am căzut de acord cu Marius Tucă, la fel ca mine, la fel ca Adrian Sîrbu, ca să semnalez doar pe cei din Trustul Mediafax, că se pune greșit problema prin formula relaxarea interdicțiilor sociale. Formula are o netă conotație viligiaturistă. S-ar impune, potrivit acestei formule, renunțarea la unele măsuri pentru ca lumea să iasă din case. Să iasă din case în parcuri, la baruri, la discoteci și la meciuri.

Comandamentul de interes național al relansării economiei românești nu înseamnă relaxarea interdicțiilor, ci crearea condițiilor pentru ca în anumite sectoare ale economiei să se muncească din nou.  Nu se pune problema ieșirii din case, ci problema mergerii la muncă.

În pofida acestui comandament, Klaus Iohannis se pregătește să prelungească prin decret Starea de urgență cu încă o lună. Încă o lună de zile în care vom sta în casă. Încă o lună de zile în care nu vom putea ieși să trăim în chip sadovenian primăvara. Încă lună în care copii nu vor merge la școală, dar nici în parc, riscînd să ajungă nu numai analfabeți, dar și obezi.

Așa își vor spune mulți români, evident supărați. Supărarea le va trece repede. Se vor gîndi că regimul Iohannis le-a promis că în tot acest timp, dar și după, românilor care stau acasă le va da statul tot ce au nevoie. Statul le va plăti salariile. Statul le va plăti pensiile. Statul le va plăti ratele la bancă, facturile la curent, gaz, apă, internet, crescute amenințător prin sporirea consumului casnic inerentă statului acasă.

Și cînd se va da drumul la mall-uri statul le va plăti cărucioarele pline cu mărfuri. Cum statul le va plăti sejururile pe litoral sau la munte.  Se vor gîndi așa nu numai angajații, dar și angajatorii, chiar și cei care se temeau pînă nu demult că vor da faliment din cauza Crizei de Sănătate. Și după ce vor gîndi astfel, românii vor fi fericiți că vor mai sta încă o lună acasă, pe cuptor. Și firește vor fi de acord cu prelungirea stării de urgență.

Sondajul Ires recent încheiat arată că 83% dintre români consideră bună și foarte bună prelungirea. În tot acest timp, toate țările din Occident fac pregătiri pentru scoaterea oamenilor din casă. Nu în vederea plimbării, ci în vederea muncii.

Spania, o țară mult mai afectată decît România de Coronavirus, a anunțat prin premierul Pedro Sanchez reluarea parțială a activității economice. Reluarea parțială a activității economice e azi cuvîntul de ordine în aproape toate statele occidentale. Au anunțat deja măsuri în această privință, pe lîngă Spania, Italia, Austria, Norvegia, Danemarca. Pînă și în America se vorbește despre așa ceva.

De ce parțială? Pentru că toți specialiștii susțin teza unei coabitări un timp între măsurile de precauție față de infectare și măsurile de reluare a activități normale. Nimeni în Occident nu-și imaginează curmarea bruscă, într-o zi, a pericolului, pentru ca a doua zi toată lumea să iasă din case. Mai mult ca sigur, chiar și cînd populația activă va merge la muncă, seniorii vor trebui să stea acasă.

Pericolul din punct de vedere al Virusului n-a trecut. Statele occidentale sînt însă conștiente că mult mai mare decît pericolul în planul Sănătății va fi pericolul în planul Economiei. Perioada de carantină a lovit cumplit echilibrele bugetare din toate țările occidentale. Nu numai pentru că blocare economiei a lipsit Finanțele de banii din taxe și impozite, dar și pentru că în această perioadă s-au cheltuit bani cu nemiluita în Sănătate, în protecția socială.

Multe state occidentale s-au trezit față în față cu o dilemă dramatică. Fie se moare de Criza din Sănătate, fie de Criza din Economie.  Dacă ne gîndim însă că victimele Coronavirus sînt mai puține decît cele potențiale ale Crizei din Economie, multe țări occidentale încearcă să rezolve dilema prin relansarea parțială a economiei. În timp ce în Occident, se trece în zilele următoare la relansarea parțială a economiei, în România se pregătește prelungirea stării de urgență. În timp ce în alte țări, oamenii se întorc treptat-treptat la muncă, în România oamenii vor mai sta încă o lună în casă. Și nu supărați că sînt obligați la așa ceva, ci chiar bucuroși că vor sta degeaba încă o lună.

De ce sînt de acord cu prelungirea stării de urgență? Pentru că din motive populiste regimul Klaus Iohannis le întreține iluzia că pot sta și un an în case, fără să muncească: Nu li se va întîmpla nimic rău. Statul va avea grijă ca ei să aibă de toate, deși n-au muncit luni în șir.

Numai că lucrurile nu vor sta așa. Adevărata, marea Criză, va fi în România Criza economică. O criză care există de mai mult timp și pe care Criza coronavirus a adîncit-o. Dezechilibrul grav dintre cheltuielile statului și banii primiți de stat prin taxe și impozite va duce în mod fatal la tăieri de salarii, la anularea măririi pensiilor, dacă nu chiar și la tăierea pensiilor (se va invoca solidaritatea socială).

După două luni de stat pe cuptor, românii se vor trezi pe drumuri, prin falimentul multor firme, și în imposibilitatea de a plăti facturile și ratele.  Iluzia întreținută de populismul regimului Iohannis va fi plătită scump.  Propaganda Puterii, atît prin presa Miluită, cît și prin Presa Militarizată, s-a concentrat pe obținerea entuziasmului popular față de prelungirea stării de urgență.

Asta înseamnă exagerarea apocaliptică a ce ne așteaptă în materie de infectări și morți de Coronavirus, dar și crearea falsei iluzii că Uniunea Europeană ne va da bani cu nemiluita. Sînt tare curios ce vor spune cei trași pe sfoară de regim cînd se vor trezi în plină Criză economică.

În același sondaj 57% consideră ca proastă și foarte proastă măsura tăierii salariilor bugetarilor după încheierea crizei Coronavirus. Dovadă elocventă că românii nu fac legătura între tăierea salariilor și statul acasă încă o lună, pe cuptor.

Fericiți cei săraci cu Duhul!