Șeful statului a luat cuvântul în fața Adunării Generale a ONU. Președintele României a dat asigurări legate de poziția României în ceea ce privește ajutorul Ucrainei.
Klaus Iohannis a luat parte la dezbaterile din cadrul sesiunii 78 a Adunării Generale a ONU. Șeful statului român a precizat că valorile fundamentale, precum și Carta ONU, dar și multilateralismul sunt o prioritate. Președintele României a atins și aspectul războiului aflat la granița României.
Klaus Iohannis, asigurări pentru Ucraina
Klaus Iohannis a explicat în fața celor prezenți la Adunarea Generală a ONU ca statul nostru a contribuit la stabilirea securității regionale, dar și internaționale în contextul războiului din Ucraina. Șeful statului a întărit și ideea că Marea Neagră trebuie să primească mai multă atenție. Conform oficialului, aceasta are importanță majoră pentru securitatea transatlantică. Președintele a menționat că Marea Neagră trebuie protejată ferm de efectele războiului din Ucraina.
"Acest război a demonstrat că Marea Neagră necesită mai multă atenție la nivel global. De asemenea, România susține un multilateralism mai eficient, alături de parteneri globali care împărtășesc aceeași viziune, în lupta pentru libertate și democrație. ", a explicat Președintele României.
Punctual, Klaus Iohannis a detaliat cum România a ajutat poporul ucrainean încă de la izbucnirea războiului. În același timp, șeful statului a menționat că în țara noastră, refugiații din Ucraina vor avea protecție și adăpost.
Conform datelor făcute publice astăzi de Președinte, peste 6 milioane de ucraineni au ajuns în România de la începutul conflictului cu Rusia și până în prezent.
"Încă din prima zi a războiului, România a acționat în deplină solidaritate cu curajosul popor ucrainean. Vom continua să oferim un adăpost sigur și să protejăm refugiații care vin din statul vecin. Așa cum am făcut pentru cei peste 6 milioane de ucraineni care ne-au trecut deja granițele. Susținem pe deplin Formula de Pace propusă de partea ucraineană ca fiind cel mai potrivit cadru care să conducă la o pace echitabilă și sustenabilă. Susținem, respectarea dreptului internațional și atragerea răspunderii internaționale. Astfel încât toți cei responsabili de comiterea de atrocități să fie aduși în fața justiției”, a mai adăugat Klaus Iohannis.
În fața Adunării Generale a ONU, Președintele a precizat că țara noastră a oferit tot sprijinul și celui de al doilea stat afectat puternic de efectele conflictului dintre Rusia și Ucraina. Este vorba despre Republica Moldova.
România luptă pentru un viitor sustenabil
Președintele Klaus Iohannis a punctat în cadrul discursului și aspecte legate de viitorul sustenabil. Oficialul a dat asigurări că este prioritizată implementarea Agendei 2030. Iohannis a afirmat că Rusia nu va face decât să amplifice criza alimentară globală prin blocarea exportului de cereale prin Marea Neagră.Șeful statului a menționat că țara noastră a facilitat în ultimii doi ani, livrarea a peste 25 de milioane de tone de cereale din Ucraina.
"România nu-i va abandona pe partenerii noștri cei mai vulnerabili. (...) Au nevoie de sprijinul nostru, în special din țările mai puțin dezvoltate, inclusiv din Africa”,a mai adăugat Președintele.
Conform discursului oficial de astăzi, țara noastră va continua să contribuie la creșterea asistenței oficiale pentru dezvoltare până la 0,33% din venitul național brut. Direcția ar urma să fie atinsă până în anul 2030.