Parteneriatul Strategic cu Statele Unite va continua să ghideze, în mod consecvent, politica externă şi de securitate a României, a afirmat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, la recepţia de Ziua Independenţei.
Președintele României, Klaus Iohannis, a amintit de angajamentul ferm al preşedintelui SUA "de a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat".
"Ca manifestare concretă a acestui angajament, mii de militari americani se află astăzi în România, contribuind, alături de camarazii lor români, francezi, olandezi, belgieni şi din alte naţiuni aliate, la asigurarea securităţii noastre şi a spaţiului euroatlantic. Vă asigur de deplina cooperare a autorităţilor române în crearea celor mai bune condiţii pentru o prezenţă persistentă, sperăm chiar permanentă, în România, a forţelor principalului nostru partener strategic", a punctat el.
Şeful statului a vorbit şi despre decizia Statelor Unite de a elabora o Strategie privind Securitatea Mării Negre, "la care România a contribuit conceptual în mod substanţial".
"Această strategie este bazată pe o abordare cuprinzătoare în plan politic, în planul securităţii, al cooperării economice, al securităţii energetice şi al rezilienţei democratice. Este viziunea pe care România o împărtăşeşte şi pe care am promovat-o activ în dialogul nostru cu Statele Unite, dar şi la nivelul Uniunii Europene, al NATO şi în dialogul în plan regional", a arătat preşedintele.
Klaus Iohannis: „România va continua să fie un factor de stabilitate”
Iohannis a subliniat că "Marea Neagră poate şi trebuie să joace rolul său natural de interconector între Europa şi Asia Centrală, devenind un spaţiu al securităţii şi al prosperităţii pentru statele riverane şi nu numai".
"În acest context regional şi internaţional complicat, România va continua să fie un factor de stabilitate, un contribuitor la rezilienţa şi securitatea regiunii Mării Negre şi un participant activ la dezvoltarea şi întărirea relaţiei transatlantice. Alături de calitatea ţării noastre de membru al Uniunii Europene şi Aliat în cadrul NATO, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite va continua să ghideze, în mod consecvent, politica externă şi de securitate a României", a punctat el.
Preşedintele a amintit situaţia actuală de securitate. "Astăzi, în imediata proximitate a României, Rusia acţionează împotriva principiilor fundamentale ale Cartei ONU. Suveranitatea teritorială a Ucrainei, dreptul său la o politică externă independentă şi chiar dreptul său la existenţă sunt negate explicit. Ne confruntăm cu încercări unilaterale de a rescrie, reinterpreta sau aplica selectiv principii de bază ale ordinii internaţionale, în vederea întoarcerii la o epocă a sferelor de influenţă, în care Moscova să poată stabili discreţionar gradul de libertate, de suveranitate şi traseul frontierelor vecinilor săi", a arătat el.
În consecinţă, Statele Unite ale Americii şi România, alături de partenerii europeni şi aliaţi, "au acţionat şi continuă să acţioneze în sprijinul Ucrainei şi al tuturor partenerilor vulnerabili din regiunea Mării Negre".
România țintește Programul Visa Waiver
Iohannis a amintit situaţia din Republica Moldova, ţară care "se confruntă cu atacuri hibride fără precedent la adresa stabilităţii şi a rezilienţei sale, atacuri provocate şi susţinute de Federaţia Rusă".
"Împreună, România şi Statele Unite sprijină Ucraina şi Republica Moldova pentru asigurarea securităţii, a stabilităţii şi a parcursului lor european, ca democraţii şi economii reziliente. Sprijinirea lor înseamnă întărirea securităţii regionale şi transatlantice, a securităţii României şi a cetăţenilor români", a completat şeful statului.
Klaus Iohannis a amintit, în discursul său, faptul că "România va continua colaborarea activă cu partenerii americani în vederea atingerii obiectivului comun de includere a ţării noastre în Programul Visa Waiver", conform Agerpres.
Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România, a vorbit, despre relațiile dintre cele două popoare.
"Suntem încântați că sunteți aici, să sărbătorim împreună cea de a 247-a aniversare a nașterii Statelor Unite ale Americii, într-un adevărat stil californian, ca în San Diego, onorând istoria, oamenii și diversitatea care au făcut din Statele Unite democrația vibrantă de astăzi.
Sunt încântată să mă aflu din nou în București, după 15 ani, pentru a participa la o nouă sărbătoare a Zilei Independenței alături de prietenii noștri români, care ne împărtășesc dragostea pentru libertate, respectul pentru demnitate umană și diversitate și angajamentul nostru pentru pace și securitate.
Valorile democratice se află în inima parteneriatului nostru strategic puternic și durabil. România și Statele Unite doresc să construiască societăți democratice, mai inclusive și mai prospere, în care popoarele noastre – și copiii noștri, și copiii lor – să poată înflori și să aibă succes.
Aceste valori comune sunt motivul pentru care noi rămânem uniți împotriva atacului neprovocat și groaznic al Rusiei asupra Ucrainei. Împreună cu aliații din NATO, oferim sprijin poporului ucrainean, în aceste vremuri grele”
„Numărul companiilor americane prezente aici s-a dublat”
„Românii au primit cu brațele deschise, cu ceai și cozonac, milioanele de refugiați ucraineni. Guvernul român oferă Ucrainei un ajutor neprețuit. Generozitatea dumneavoastră este emoționantă și nu va fi uitată. Determinarea României de a fi alături de Ucraina și partenerii din NATO, în apărarea democrației, a păcii internaționale și a securității, este un model pentru noi toți. Agresiunea Rusiei demostrează limpede de ce parteneriatului nostru strategic, tot mai puternic de 25 de ani, este atât de important pentru apărarea și rezistența noastră. Suntem recunoscători României pentru că găzduiește peste 3.000 de militari americani, alături de alte forțe ale aliaților, aici, pe flancul estic al NATO.
Această prezență nu doar că ne permite să ne antrenăm împreună, pentru a îmbunătăți capacitățile aliaților, dar ne și ajută să ne asigurăm că granițele României sunt securizate și că putem dormi mai liniștiți.
Parteneriatul nostru este, de asemenea, construit pe legături economice puternice între țările noastre, legături care au continuat să se dezvolte. Schimburile comerciale cu România s-au triplat în ultimii 15 ani, ajungând la o valoare de peste 5 miliarde de dolari anual. Numărul companiilor americane prezente aici s-a dublat, ajungând până aproape de 1.000.
Suntem mândri că firmele noastre au contribuit la creșterea economică a României, oferind peste 110.000 de locuri de muncă. Multe dintre firmele americane se află alături de noi în această seară, și aș vrea să le mulțumesc pentru contribuția lor vitală la relațiilor noastre bilaterale”, a afirmat ambasadoarea.