„Hakuna matata”, explicată de un senator. Acceptarea ceremoniei, formă de respect față de gazde

Klaus Iohannis în turneu în Africa. Sursa foto: presidency.ro

Ceremonialul „Hakuna matata” la care a participat Klaus Iohannis în vizita pe care a făcut-o în Zanzibar a fost explicat de un senator PNL. Potrivit spuselor sale, participarea președintelui la eveniment a fost o formă de respect față de obiceiurile locale.

Klaus Iohannis a asistat, la finalul vizitei în Zanzibar la un ceremonial de rămas bun, organizat de gazde. Mai mulți localnici s-au aruncat în apă cu fotografia sa și a soției sale, Carmen, după ce le-au urat gazdelor „Hakuna Matata”. Este o expresie care, în traducere, înseamnă „Fără probleme, totul este bine”.

Ceremonia a stârnit zâmbetele celor care au urmărit imaginile cu ceremonia de rămas bun.

Klaus Iohannis, final de vizită în Tanzania

Ceremonialul „Hakuna Matata” a fost explicat de senatorul PNL Vlad Pufu. Potrivit spuselor sale este vorba despre o tradiție locală care a fost introdusă în protocolul vizitei. Klaus Iohannis a asistat la ceremonie în urma aranjamentelor făcute de staff-urile celor doi președinți.

„Uitaţi-vă când Obama a fost în Kenya, să vedeţi acolo protocolul!”, a spus Vlad Pufu.

El a precizat că participarea la eveniment a reprezentat o formă de respect, din partea președintelui României față de gazde. Regulile de protocol cer să nu respingi anumite tradiţii pe care le are statul respectiv.

Președintele României a ajuns în Senegal, ultima etapă a turneului său prin Africa. Conform agendei prezidențiale, în prima zi a efectuat o vizită la Asociația Senegaleză pentru protejarea copiilor cu deficiențe mintale (ASEDEME). De asemenea, șeful statului a mers și în Insula Gorée, patrimoniu UNESCO, fost avanpost al comerțului cu sclavi

Vlad Pufu despre ceremonialul Hakuna Matata

Senatorul PNL a precizat că toate aceste evenimente țin de eticheta diplomatică și de obiceiurile gazdelor, ce trebuie respectate. Iar președintele Klaus Iohannis a trebuit să respecte, la rându-i, obiceiurile locale.

„Trebuie să înţelegem cum funcţionează diplomaţia. Acolo este vorba despre nişte tradiţii, care probabil au fost negociate în cadrul protocolului. Eu vă invit să vedeţi deplasarea in Kenya, care este ţara natală a fostului preşedinte Obama. Uitaţi-vă, când Obama a fost în Kenya, să vedeţi acolo protocolul! O să vedeţi aceleaşi dansuri, pentru că astea sunt tradiţiile africane. Şi noi trebuie să le respectăm”, a explicat Vlad Pufu despre ceremonia la care a asistat Klaus Iohannis.

În oglindă, senatorul PNL a dat un exemplu ipotetic în care un șef de stat ar refuza o primire cu pâine și sare, conform obiceiului românesc. Ar fi un gest insultător

„E ca şi cum mâine vine un preşedinte extra-european în România, îl primim cu pâine şi sare şi el zice: «Nu gustăm din pâinea dumneavoastră, nu ne place». Despre asta este vorba. Sunt nişte reguli de protocol pe care trebuie să le respecţi. E o formă de respect să nu respingi anumite tradiţii pe care le are statul respectiv”, a declarat senatorul Vlad Pufu.

Senatorul Vlad Pufu sursa foto: Vlad Pufu / facebook

Klaus Iohannis urmează traseul lui Ion Iliescu

Senatorul PNL a amintit despre vizita unui alt șef de stat român, Ion Iliescu, în Senegal. Și atunci, gazdele l-au întâmpinat cu aceleași tradiții. În opinia senatorului este nevoie să fie deschise punțile de colaborare și dialog cu statele din Africa.

„Vă aduc aminte, când a fost Ion Iliescu în Senegal au fost aceleaşi obiceiuri, dansuri, sau în Filipine, cred că mai există filmele, îl mai ţineţi minte cu ghirlandele acelea de orhidee? Îl îmbrăcaseră în orhidee. Acesta a fost protocolul”, a explicat Vlad Pufu.

Senatorul PNL a precizat că important în acest turneu al președintelui Klaus Iohannis în Africa este reluarea dialogului. El spune că această călătorie trebuie privită cu obiectivitate.

„Acestea sunt tradiţiile. La fel şi acum. Noi trebuie să deschidem din nou nişte punţi de dialog cu Africa. Este o observaţie, nu neaparat că apăr pe cineva, dar sunt obiectiv”, a mai spus Vlad Pufu.