Klaus Iohannis a trimis în Parlament ratificarea protocoalelor de aderare la NATO a Suediei și Finlandei

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Preşedintele României, Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a protocoalelor de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord a Republicii Finlanda şi a Regatului Suediei, a anunțat Administrația Prezidențială.

După ce săptămâna trecută, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind ratificarea protocoalelor de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei, luni, președintele României a semnat și el decretul prezidențial în acest sens.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 18 iulie 2022, decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Republicii Finlanda la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949, și a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949”, se arată în comunicatul Adminsitrației Prezidențiale.

România, printre primele țări care au aprobat aderarea la NATO a Dinlandei și Suediei

„România se află printre primele state care au iniţiat aceste demersuri de adoptare în plan naţional a deciziei de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei. Acest demers confirmă, pe de o parte, succesul Organizaţiei Nord-Atlantice ca organizaţie de securitate, dar şi politica „Uşilor deschise”, care a permis consolidarea, întărirea şi extinderea capacităţii sale de a furniza membrilor săi garanţii de securitate, cele mai puternice garanţii de securitate”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, după adoptarea de Guvern a proiectului de lege.

Pe 18 mai, Finlanda și Suedia au aplicat pentru aderarea la NATO, iar cele două protocoale de aderare au fost semnate pe 5 iulie la Bruxelles.

Parlamentul urmează să se reunească într-o sesiune extraordinară pentru a ratifica aderarea celor două state.

Deși Comisia Europeană și-a exprimat sprijinul deplin pentru aderarea la NATO a celor două țări, în primă fază, Tucia a blocat procesul.

Mai târziu, pe 28 iunie, președintele turc Erdogan, președintele finlandez, premierul suedez și secretarul NATO Jens Stoltenberg au purtat negocieri la Madrid, iar ședul Turciei și-a schimbat decizia, șefii de stat semnând și un memorandum pentru ca Suedia și Finlanda să poată continua cererile de aderare, informează Mediafax.