În discursul susținut în Portul Militar Constanța, luni, 15 august, la cea de-a 120-a festivitate de Ziua Marinei, președintele Klaus Iohannis le-a mulțumit marinarilor pentru sacrificiile făcute. El a transmis și un mesaj în contextul războiului de la graniță. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a participat și el la ceremonie. În același timp, ceilalți lideri ai coaliției, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor, au absentat.
Sărbătorită pentru prima dată pe data de 15 august 1902, la bordul crucișătorului „Elisabeta”, Ziua Marinei Române a ajuns anul acesta la cea de-a 120-a aniversare. Ceremonia a început cu serviciul religios la care arhiepiscopul ÎPS Teodosie a întâmpinat probleme. I s-a luat sunetul în timpul slujbei, iar cuvântul a fost acordat Șefului de Stat Major.
Au fost trase 21 de salve de tun. Ulterior, oficialitățile au rostit discursuri și au vizitat nava-școală „Mircea”, recent întoarsă dintr-un marș internațional de instrucție. Anul trecut, ceremonialul de Ziua Marinei a fost marcat de o gafă de protocol. Fostul prim-ministru Florin Cîțu a vrut să urce pe navă în același timp cu Klaus Iohannis, dar nu i s-a dat voie, din rațiuni de protocol. Acela a fost primul eveniment la care Cîțu și Iohannis au participat împreună, după ce s-a aflat că Florin Cîțu a fost reținut în SUA în urmă cu douăzeci de ani pentru că a condus băut.
Marile absențe de la ceremonia de ziua Marinei
La festivități au mai fost prezenți prim-ministrul Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, ministrul de Interne, Lucian Bode, și președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.
Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a lipsit de la ceremonie. Totuși, el a transmis însă un mesaj pe Facebook în care urează „La mulți ani întregului personal al Forțelor Navale Române”. De asemenea, el i-a felicitat pe „toți marinarii care și-au legat destinele de mările și oceanele lumii și au onorat până la capăt demnitatea uniformei și a steagului tricolor”.
Absența lui Ciolacu și a lui Kelemen Hunor vine în contextul tensiunilor din coaliție, cauzate de refuzul liderilor UDMR de a participa la ședințe în ultima perioadă. Refuzul lor vine după ce președintele Iohannis a cerut UDMR, încă din 29 iulie, clarificări în scandalul generat de afirmațiile cu caracter rasist făcute de premierul maghiar Viktor Orban la Băile Tușnad pe 23 iulie. Totodată, în coaliție sunt așteptate discuții inclusiv despre numele miniștrilor care vor pleca din Guvern.
Declarațiile lui Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis a susținut că a fi marinar este „mai mult decât o meserie”. Mai mult decât atât, acest lucru presupune multe sacrificii, „dar și nenumărate satisfacții”, a precizat șeful statutului în discursul de început. Președintele României a continuat printr-o referire la evenimentele de la granița țării. „Ne aflăm pe țărmul Mării Negre, la numai câteva sute de kilometri distanță de războiul nedrept și brutal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei”. Iohannis a subliniat că „mulți nu mai credeau posibil” un astfel de conflict.
Șeful statului a menționat că, în actualul context dificil de securitate generat de războiul din Ucraina, România este protejată de Alianța Nord-Atlantică din care face parte. „Sub umbrela NATO, România beneficiază astăzi de cele mai solide garanții de securitate din istoria sa”. Mai mult decât atât, liderul României a adăugat că țara „va continua să își îndeplinească cu responsabilitate rolul de pilon de stabilitate regional” asumat.
În final, Klaus Iohannis a transmis un nou mesaj de laudă la adresa marinarilor: „Sunteți expresia profesionalismului și a dăruirii și vă mulțumim pentru sacrificiile pe care le faceți pentru ca noi toți să trăim în siguranță”.