Kim Philby, cel mai infam spion al Marii Britanii, ar fi putut fi demascat ca agent dublu cu mulți ani înainte de a fugi în Uniunea Sovietică, au dezvăluit documente recent declasificate.
Conform dosarelor din Arhiva Națională, care au fost ținute secrete timp de 60 de ani, Philby i-a mărturisit în 1938 militantei sociale ruso-britanice Flora Solomon că era „100% de partea sovieticilor”. Philby a adăugat: „Îi ajut... îndeplinesc o misiune extrem de importantă și dificilă”.
În ciuda acestei dezvăluiri, Solomon nu și-a raportat suspiciunile până în 1962. Atunci, ea i-a povestit lui Victor Rothschild, un fost ofițer MI5, la un cocktail din Tel Aviv.
„Motivațiile ei de a păstra secretul lui Philby timp de 25 de ani, apoi de a-l vinde în cele din urmă serviciilor de securitate, rămân misterioase”, a declarat The Telegraph.
Cine a fost Kim Philby?
Harold „Kim” Philby s-a născut în India, în 1912. El a urmat cursurile Școlii Westminster și apoi ale Universității Cambridge.
După ce a fost „atras de comunism la Cambridge”, el a fost recrutat de serviciile secrete sovietice în 1934. Scopul a fost acela de a răsturna imperialismul occidental. După ce a lucrat ca jurnalist pentru The Times, s-a alăturat în cele din urmă MI6. Philby a avansat rapid în rândurile serviciilor de informații britanice.
În timp ce lucra la Washington DC ca agent de legătură al MI6 cu CIA și FBI în 1951, doi colegi spioni de la Cambridge, Guy Burgess și Donald Maclean, au fugit la Moscova, punându-l în lumina reflectoarelor pe Philby.
Acesta a fost interogat și în cele din urmă achitat. Însă, în 1955 a fost acuzat public că este așa-numitul „al treilea om” din rețeaua de spionaj. În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc în Londra, a reușit să convingă jurnaliștii că este nevinovat.
Deși a părăsit oficial MI6, și-a reluat viața de agent dublu când lucra ca jurnalist la un ziar din Beirut. În cele din urmă a fost demascat în 1963.
Sky History a declarat că abilitatea sa de a scăpa de detectare atât de mult timp s-a datorat mai degrabă „unui amestec de noroc și încăpățânare nerușinată”.
„Ca și alte enigme... povestea unui al treilea om cu doi plătitori și patru soții nu poate fi niciodată spusă definitiv, iar cazul nu poate fi niciodată închis”, a declarat Jasper Rees în The Telegraph. „A-l căuta pe adevăratul Philby printre fațadele false și viețile duble este ca și cum te-ai plimba printr-un labirint fără să știi dacă cauți intrarea sau ieșirea. Din fiecare unghi nou sclipesc mai multe întrebări.”
Cum a fost el demascat în cele din urmă?
Ben Macintyre, a cărui carte despre demascarea lui Philby a fost adaptată ca dramă ITV A Spy Among Friends, cu Guy Pearce și Damian Lewis, a declarat în The Times că discuția lui Solomon cu Victor Rothschild a fost „momentul care a rezolvat cazul Philby”.
Timp de 24 de ani, ea „a ținut strâns unul dintre cele mai mari secrete ale secolului al XX-lea. Știa că Kim Philby era spion KGB”, a declarat Macintyre. „Dacă ar fi dezvăluit acest fapt mai devreme, ar fi putut salva sute și poate mii de vieți, ar fi evitat scandalul rețelei de spionaj Cambridge și ar fi prevenit căderea nervoasă colectivă care a cuprins serviciile secrete britanice atunci când Philby a dezertat la Moscova”.
Colegul Nicholas Elliott a fost trimis la Beirut pentru a-l confrunta pe Philby cu dovezile lui Solomon. Confruntarea este descrisă în A Spy Among Friends, Philby dându-i de gol pe toți înainte de a pleca la Moscova.
A murit la Moscova în 1988, chiar înainte de prăbușirea sistemului comunist în slujba căruia își petrecuse viața.
Care a fost rolul său în Războiul Rece?
Philby a fost „un punct crucial de contact cu CIA, furând în același timp secrete pentru KGB”, potrivit Sky History. Se crede că el a împărtășit zeci de mii de documente clasificate cu manipulatorii săi sovietici pe parcursul carierei sale.
În 2016, au fost dezvăluite imagini rare din 1981 cu Philby, fost colonel pensionat al KGB. La vremea aceea, el ținea o prelegere secretă ofițerilor Stasi.
În cadrul acesteia, el a descris modul în care a trădat o operațiune de trimitere secretă a mii de albanezi înapoi în țara lor pentru a răsturna regimul comunist, „un episod care este de obicei citat pentru a ilustra costul uman al trădării lui Philby”, a declarat BBC.
Mulți au fost uciși direct din cauza acțiunilor sale. În prelegerea sa Philby susține că, dacă nu ar fi compromis operațiunea și aceasta ar fi reușit, CIA și MI6 ar fi încercat din nou în țări precum Bulgaria. Acest lucru ar fi condus în cele din urmă la un război total cu Uniunea Sovietică.
Vestea că Philby a spionat pentru ruși „a tras un semnal de alarmă la Whitehall”, a declarat The Guardian, și „a determinat o campanie guvernamentală pentru a minimiza jena politică și a împiedica publicarea memoriilor sale”, potrivit unor dosare secrete publicate în 2020.
Acesta se referea la identitatea unui al patrulea membru al rețelei de spioni de la Cambridge, Sir Anthony Blunt. El a fost descoperit ca spion rus în 1964, când deținea funcția de inspector al tablourilor reginei. El a fost dezvăluit public abia în 1979, scrie The Week.