Ucraina a raportat doborârea a peste două duzini de rachete de croazieră și a unui roi de drone de atac în „cel mai puternic” atac aerian asupra Kievului din ultimele săptămâni, soldat cu doi morți.
Kievul vizat de cel mai puternic atac aerian. Atacul a avut loc în timp ce Rusia a afirmat că un aeroport din apropierea graniței cu Estonia, membră NATO, a fost ținta unor drone, iar agențiile de presă de stat au raportat că mai multe avioane de transport au fost avariate. Administrația militară a orașului Kiev a descris barajul ca fiind „cel mai puternic” care a lovit orașul din primăvară încoace, iar două persoane au fost ucise de resturile căzute.
Forțele ruse au lansat grupuri de drone de atac Shahed, de fabricație iraniană, asupra capitalei din diferite direcții și au lansat rachete din avioane. Forțele de ordine au izolat un teritoriu împădurit unde au aterizat bucăți de metal încâlcite în urma atacului din timpul nopții.
Kievul, vizat de cel mai puternic atac aerian din primăvară încoace
Rusia a vizat sistematic orașele ucrainene la începutul invaziei lansate anul trecut, dar loviturile masive s-au diminuat pe măsură ce stocurile Moscovei s-au epuizat, iar Ucraina și-a consolidat apărarea aeriană. Ucraina a intensificat atacurile cu drone în interiorul Rusiei, lansând un val de atacuri în cursul nopții, vizând un aeroport din apropierea graniței cu Estonia și peninsula Crimeea de la Marea Neagră.
Regiunea Pskov a fost vizată anterior de drone în luna mai. Autoritățile din regiunea Briansk, în apropiere de granița cu Ucraina, din sudul regiunii Oryol și din regiunile Kaluga și Ryazan, la sud-vest și sud-est de Moscova, au raportat că dronele au fost distruse sau doborâte. De asemenea, apărarea aeriană a distrus o dronă „care se îndrepta spre Moscova”, a scris primarul orașului pe rețelele de socializare, adăugând că nu au existat victime sau pagube provocate.
Războiul din Ucraina
Moscova și alte regiuni rusești au fost ținta unor atacuri aproape zilnice cu drone de când Kievul a promis în această vară să „întoarcă” conflictul în Rusia. De asemenea, tensiunile au crescut în Marea Neagră de când Moscova a ieșit dintr-un acord care permitea exporturile maritime din Ucraina și a amenințat că va ataca navele de marfă care folosesc porturile ucrainene.
Ucraina și Rusia și-au schimbat strategia
Atât Ucraina, cât și Rusia au intensificat activitatea în jurul căii navigabile strategice după ce acordul negociat de ONU pentru a asigura o navigație sigură pentru navele de cereale s-a prăbușit luna trecută. În ultimele săptămâni, Kievul a atacat navele rusești în apele sale și în Peninsula Crimeea, care a fost anexată de Moscova în 2014. Sursa: insiderpaper.com