Capitala ucraineană a fost învăluită vineri de un fum gros provenind de la incendiile de păduri din zona evacuată de la Cernobîl. Kievul a fost cotat azi cel mai poluat oraș din lume.
Kievul, care numără trei milioane de locuitori, a fost lovit joi seara de o furtună de nisip adus de rafalele de vânt puternic, după care a fost înecat într-un enorm nor de fum cu puternic miros de ars, informează agenția Belga.
Vineri dimineață, capitala Ucrainei se afla în fruntea topului mondial al poluării, stabilit de iQAir, companie din Elveția specializată în tehnologia calității aerului.
Autoritățile ucrainene au afirmat că la originea fenomenului se află incendiile de pădure, în special cele din zona evacuată din jurul reactorului de la Cernobîl, aflat la o sută de kilometri de Kiev, dar și incendierile ierburilor uscate de pe câmp, o practică răspândită în Ucraina.
„Fenomenul nu reprezintă o amenințare chimică, nici radilogică”, a dat asigurări serviciul statului pentru situații de urgență.
Observatori independenți au afirmat că radiația de la Kiev nu depășește nivelul normal.
Autoritățile au cerut locuitorilor capitalei să stea în case cu ferestrele deschise.
Incendiul din apropierea reactorului de la Cernobîl a apărut acum cincisprezece zile, și el a fost întețit de rafalele de vânt și de gradul mare de uscăciune din natură.
Sute de pompieri și alte echipe de intervenție, sprijiniți de avioane și elicoptere, au reușit în sfârșit această marți să stingă flăcările, dar continuă să se lupte cu focul mocnit din această zonă.