Cancelarul austriac Karl Nehammer a spus că țările UE care aderă la neutralitate nu pot sprijini furnizarea de garanții de securitate Ucrainei.
Potrivit Pravda.ua, el a spus acest lucru înainte de începerea summitului UE de la Bruxelles.
„Pentru noi, ca state neutre, este evident că nu putem oferi astfel de garanții de securitate”, a spus Nehammer.
Potrivit cancelarului austriac, Austria, Irlanda, Malta și Cipru au precizat clar că au obiecții.
„Cu siguranță vom discuta acest lucru și vom găsi formulări care vor fi acceptabile și pentru noi”, a adăugat el.
Cu o zi înainte, Euractiv a raportat că Consiliul European, într-o ședință de joi și vineri, ar trebui să discute ce angajamente viitoare de securitate le poate oferi Uniunea Europeană Ucrainei.
În cadrul garanțiilor de securitate oferite Ucrainei, țările UE, în special, vor promite să extindă inițiativa de instruire a armatei ucrainene și posibilitatea de a trimite misiuni militare UE.
Garanțiile de securitate ar trebui să fie discutate la summitul NATO
Amintim că problema garanțiilor de securitate ar trebui să fie discutată la summitul NATO din iulie. Însă se remarcă faptul că liderii europeni s-au angajat să continue să finanțeze aprovizionarea cu arme către Ucraina prin Fondul european pentru pace, care este finanțat de țările UE.
Ei vor promite să extindă inițiativa UE de a pregăti armata ucraineană. În plus, se ia în considerare posibilitatea trimiterii misiunilor militare ale UE în Ucraina, dacă condițiile pentru aceasta sunt considerate acceptabile și o astfel de mișcare este agreată de toți membrii.
Propunerea de declarație a UE, întocmită de Franța, își propune să transmită un „semnal politic foarte clar” Ucrainei și Rusiei.
Un alt oficial a adăugat că este menit să asigure participarea UE la sistemul de securitate mai larg care este dezvoltat pentru a proteja Ucraina. Cu toate acestea, aceasta a întâmpinat rezistență din partea neutralilor din Irlanda, Malta și Austria.
Un proiect de declarație a conducerii văzut de Financial Times spune că UE este „pregătită, împreună cu partenerii, să contribuie la viitoarele angajamente de securitate ale Ucrainei, care vor ajuta Ucraina să se apere pe termen lung, să descurajeze actele de agresiune și să reziste tentativelor de destabilizare”.