Curtea Supremă a decis să interzică atingerea organelor genitale în public, gest prin care italienii superstiţioşi alungă ghinionul.
Italienii superstiţioşi care obişnuiesc să-şi atingă organele genitale atunci când trec pe lângă un cortegiu funerar, pentru a alunga ghinionul sau... din oricare alte motive, vor fi amendaţi dacă vor mai face acest lucru în spaţiul public.
Decizia a fost luată de Curtea Supremă de la Roma, informează BBC şi cotidianul britanic „The Guardian“. Totul a pornit de la gestul unui muncitor din oraşul Como (situat lângă Milano), care, în mai 2006, a fost condamnat pentru comportament indecent după ce „şi-a atins ostentativ organele genitale prin haine“.
Avocaţii bărbatului de 42 de ani, a cărui identitate nu a fost făcută publică, au susţinut - în apelul înaintat Curţii Supreme - că acesta nu a făcut decât să îşi aranjeze salopeta.
Instanţa nu a fost însă de aceeaşi părere, iar muncitorul a fost condamnat la plata unei amenzi de 200 de euro şi a unor cheltuieli de judecată în valoare de 1.000 de euro. Judecătorii Curţii Supreme le-au recomandat italienilor care simt nevoia să-şi atingă ceea ce ei numesc „attributi“ să aibă răbdare până ies din spaţiul public şi ajung la ei acasă, pentru a evita comiterea de acte contrare decenţei publice.
Decizia Curţii Supreme va avea implicaţii sociale majore, întrucât italienii sunt un popor tradiţionalist şi foarte superstiţios. Ei obişnuiesc să facă un semn cu arătătorul şi cu inelarul şi să poarte o amuletă pentru a-i feri de spiritele rele.
Sub presiunea civilizaţiei occidentale contemporane şi a justiţiei naţionale, bărbaţii din Italia trebuie să se abţină, acum, la gesturi care i-ar putea dezgusta sau oripila pe străinii aflaţi pentru prima dată în ţara lor şi prea puţin familiarizaţi cu „obiceiurile“ locului. Superstiţii din Peninsulă Aşa cum românii obişnuiesc să scuipe în sân atunci când pronunţă numele „necuratului“, italienii se feresc ca de Satana de numărul 17 sau de purpuriu şi negru - culorile doliului. În plus, aceştia au grijă întotdeauna să nu-şi lase pălăria pe pat, deoarece aşa fac şi preoţii când vin la capătul muribundului pentru ultima împărtăşanie. Totuşi, din ce în ce mai mulţi tineri italieni nu mai cred în aceste superstiţii.