Justiția a DECIS: Vandalizarea bisericilor este LEGALĂ, apărarea lor se PEDEPSEȘTE

Justiția a DECIS: Vandalizarea bisericilor este LEGALĂ, apărarea lor se PEDEPSEȘTE

Curtea de Apel din Paris a confirmat achitarea celor opt activiste Femen care au năvălit în catedrala Notre Dame. Paznicii care s-au opus au fost condamnați.

Degradarea patrimoniului, violarea unui lăcaș de cult, profanare... Capetele de acuzare pentru cele opt Femen ar fi trebuit să fie grele, pentru circul făcut în catedrala Notre Dame din Paris pe 12 februarie 2013.

Ele au fost învinuite însă numai pentru „atingere adusă exercitării libere a unui cult” și pentru degradări aduse unuia dintre clopotele vechi de sute de ani, poleite cu aur, a căror reparație a costat 8000 de euro, conform facturii.

Cele nouă activiste cu piepturile goale au fost achitate de justiție încă de la prima înfrățișare, în septembrie 2014. Măsură confirmată și de Curtea de Apel de la Paris pe 29 octombrie 2015.

Ne puteți urmări și pe Google News

Doi dintre cei trei supraveghetori care au fost nevoiți să intervină au fost condamnați la amenzi cu suspendare.

În acel februarie 2013, anarhistele Femen au vrut să-și demonstreze prin actul lor de vandalizare bucuria față de renunțarea, pe 11 februarie, a lui Benedict al XVI-lea la scaunul pontifical.

După ce au strigat în piața din fața catedralei „In Gay We Trust” sau „Cară-te homofobule”, feministele au dat buzna în lăcașul de cult și, sub ochii uluiți ai credincioșilor și turiștilor, s-au dezbrăcat și au început să bată clopotele aurite expuse cu ocazia împlinirii a 850 de ani de la ridicarea catedralei, urlând „Pope no more”.

După câteva minute și lupte, paznicii au reușit să le evacueze din incinta monumentului simbol al Parisului.

Provocarea Femen nu a suscitat decât puțin și slabe reacții din partea clasei politice franceze și a presei.

Tribunalul corecțional din Paris a pronunțat achitarea încă de la prima înfățișare, în iulie 2014, invocând lipsa unor dovezi suficiente care să arate degradarea clopotelor, dar a apreciat că paznicii se fac vinovați de „violență”.

O decizie împotriva căreia aceștia au făcut apel, iar avocatul general a cerut o amendă de 1000 de euro împotriva activistelor Femen.

Cauză pierdută: invocând lipsa unor dovezi suplimentare, Curtea de Apel din Paris a validat decizia primei instanțe: cele opt Femen au fost achitate, iar paznicii condamnați.

Ne putem întreba ce mesaj transmite decizia justiției franceze, scrie Valeurs Actuelles. În primul rând, comentează gazeta pariziană, este uluitor de ce capul de acuzare nu a fost „incitare la ură religioasă”, fapt evident, care ar fi adus sancțiuni mai aspre.

Pentru o moschee sau o sinagogă ar fi fost aceeași încadrare?, se întreabă VA.

Decizia Curții de Apel de la Paris demonstrează și o inversare a valorilor, dar și o complezență îngrijorătoare a Justiției la atacurile anti-creștine.