Justin Bieber ne virusează calculatoarele

Numele tânărului cântăreţ canadian, Justin Bieber, este folosit ca momeală de către criminalii cibernetici în crearea unor adrese de web false, avertizează specialiştii PandaLabs.

Laboratorul antimalware de la Panda Security a detectat mai mult de 200 de adrese false sau ''rogue websites''care, prin includerea numelui Justin Bieber, direcţionau utilizatorii de internet către linkuri maliţioase, pentru a răspândi un antivirus fals.

Tehnica, denumită BlackHat SEO este simplă şi des folosită de către criminalii informatici pentru a-şi plasa site-urile cât mai sus în ierarhia rezultatelor afişate de motoarele de căutare, iar aceste ''rogue websites'' servesc la furtul de date de identitate şi colectarea adreselor de e-mail pentru spammeri, care vând produse sau servicii inexistente.

Astfel, odată ce utilizatorii efectuează o căutare pe Internet, rezultatele afişate vor corespunde paginilor maliţioase, indexate profesional cu rank mare. La accesarea link-urilor respective, li se va cere să descarce un fişier, ca de exemplu un codec, iar dacă fac acest lucru, vor instala involuntar pe computerul lor un program antivirus fals.

Nimic nou sub soare "Aceste tipuri de activităţi au devenit tot mai comune. Orice subiect popular este folosit de infractorii cibernetici pentru a-şi răspândi creaţiile. Prin poziţionarea site-urilor web printre primele rezultate în motoarele de căutare, ei pot fi siguri că numeroşi utilizatori de Internet vor descărca accidental antivirusul fals ", spune Luis Corrons, Director Tehnic al PandaLabs

Această tehnică a mai fost folosită şi până acum, prin abordarea altor teme populare precum ultimul episode al serialului ''Lost - Naufragiaţii'' sau lansarea filmului ''Iron Man 2''. Specialiştii de la Panda Security avertizează, însă, că aceste atacuri BlackHat SEO au devenit în ultimii ani din ce în ce mai sofisticate.

Popularitatea de care se bucură ''puştiul minune'' din industria muzicală, Justin Bieber, asigură un număr mare de accesări pentru site-urile care îi anunţă moartea, o eventuală schimbare de sex, probleme cu poliţia sau cu drogurile. Acestea sunt primele referiri din link-urile maliţioase la Justin Bieber, al cărui hit ''Baby'' este cel mai căutat videoclip la ora actuală pe youtube, cu aproape 300 de milioane de vizualizări.

Cum ne ferim?

Site-urile de tip ''rogue website'' pot fi identificate de către utilizatori prin numărul exagerat de ferestre ''pop-up'', designul sărac şi conţinutul limitat, cu greşeli gramaticale sau chiar de logică. Se ştie, de asemenea, că aceste site-uri nu comunică informaţii de bază, precum numele companiei şi datele de contact şi iniţiază descărcarea automată de fişiere, fără acceptul vizitatorului.

Cei de la Panda Security sfătuiesc utilizatorii să ia măsuri de siguranţă atunci când navighează pe Internet şi folosesc motoarele de căutare şi să se asigure de funcţionalitatea programelor antivirus folosite de sistemul lor de operare.