Un jurnalist român care lucrează în capitala Chinei explică, pe baza unui calcul aritmetic simplu, de ce nu este panicat de coronavirus.
„Celor care mă acuză de … diverse, de la inconștiență, la agent de manipulare comunistă! Măi băieți cu mintea odihnită în zeamă de scenarită și bolile copilăriei, faceți un efort și priviți datele oficiale!”, scrie Dan Tomozei.
„După aproape o lună și jumătate de la declanșarea crizei noului coronavirus, în capitala Beijing (peste 22 milioane locuitori) au fost raportate, astăzi dimineață (ora locală), 337 de cazuri confirmate: 44 au fost externate, 2 decese (persoane cu vârsta între 65 și 99 ani), 291 au fost tratate izolat în spitale desemnate (vezi mai jos distribuția pe districte).
În fața raportului 22 milioane vs 337 cazuri, avem o cazuistică de 0,0015%, persist în calm și atenție, atitudini generate de autorități și măsurile adoptate”, adaugă jurnalistul.
„Nu este o atmosferă tocmai plăcută să vezi un oraș pustiit de teamă, însă nu vă pierdeți rațiunea tocmai voi, cei de departe, de la care se așteaptă semnale de încredere și susținere. Repet, nu vă strică niciunuia să fiți cu minte!”, adaugă Dan Tomozei.
El explică și pe ce se bazează astfel: „Generatorii de panică și isterie, de la oameni simpli, la oficiali români, vor primi nota de plată la momentul oportun, iar cea mai dură va fi nota de plată a judecății … post-factum!
Distribuția cazurilor pe districte, la 10 Februarie 2020: 56 de cazuri în districtul Chaoyang 54 de cazuri în districtul Haidian 39 de cazuri în districtul Xicheng 36 de cazuri în districtul Daxing 30 de cazuri în districtul Fengtai 18 cazuri în districtul Changping 16 cazuri în districtul Tongzhou 14 cazuri în districtul Fangshan 13 cazuri în districtul Shijingshan (aici locuim noi) 10 cazuri în districtul Shunyi 9 cazuri în districtul Dongcheng 7 cazuri în districtul Huairou 6 cazuri în districtul Miyun 3 cazuri în districtul Mentougou 1 caz în districtul Yanqing”