Scena politică se aşază după primele ore de la aflarea rezultatelor la prezidenţiale. Urmează negocierile dintre staff-urile celor doi candidaţi privind cele 4 dezbateri care ar trebui să aibă loc, conform lui Victor Ponta, între cele două tururi. Iohannis nu pare a fi de acord cu propunerea celor patru dezbateri venită dinspre Ponta.
În paralel, partidele din jurul celor doi candidaţi au intrat în discuţii şi analize privind rezultatele alegerilor. Dacă optimismul şi nevoia unei mai bune organizări au fost cuvintele de ordine la şedinţa PSD, în jurul lui Iohannis au apărut primii contestatari ai mesajului dat de candidatul ACL, respectiv acuze mai mult sau mai puţin voalate privind trădarea pusă la cale în judeţe de unii fruntaşi PNL.
Peste toate aceste evoluţii, ziua de astăzi se anunţă una interesantă, dat fiind că Ponta va anunţa propunerea sa de premier, care se va instala la Palatul Victoria în cazul în care Ponta va fi votat preşedinte. Atât candidatul PSD, cât şi lideri importanţi ai partidului au transmis în repetate rânduri că viitorul premier nu va fi membru al PSD.
Klaus Iohannis refuză negocierile „cu politicienii” şi ezită să intre în dezbatere directă cu Ponta! Cele două semnale date de Iohannis au fost gândite, fără îndoială, de strategii de campanie ai acestuia. Mesajul conform căruia Iohannis refuză orice negociere cu politicienii care au candidat la rândul lor a fost interpretat în mod negativ de jurnalişti precum Ion Cristoiu sau Cristian Tudor Popescu, primul considerând că Iohannis „a făcut o greşeală enormă”, iar cel de-al doilea punctând că pe măsură ce se va prelungi momentul în care Iohannis va primi un mesaj de susţinere din partea Elenei Udrea sau Monicăi Macovei, Iohannis va pierde din votanţii celor două candidate.
A doua ezitare a zilei de ieri din partea lui Iohannis a vizat provocarea primită din partea lui Victor Ponta de a participa la patru dezbateri electorale, la cele 4 posturi TV de ştiri cu acoperire naţională: România TV, Realitatea TV, B1 TV şi Antena 3. Iohannis i-a răspuns lui Victor Ponta și îi transmite acestuia că își dorește dezbatere într-un mediu non-partizan, explicând că și-a mandatat echipa de campanie să negocieze. În fapt, Iohannis s-a poziţionat drept candidatul care fuge de patru confruntări directe cu Ponta pe teme de politica economică şi sociala, politică externă şi siguranţă naţională, dezvoltarea instituţiilor politice şi a statului de drept, respectiv viziunea prezidenţială de dezvoltare a României.
O altă informaţie, pe surse, vorbeşte despre răbufnirea lui Vasile Blaga în şedinţa de luni noapte a ACL împotriva liberalilor, de faţă cu Iohannis, acuzându-i pe unii dintre liderii PNL din teritoriu că nu au tras pentru propriul lor candidat. Tensiunile sunt aprinse în tabăra lui Iohannis, mulţi dintre PDL-işti fiind profund dezamăgiţi de slaba mobilizare a organizaţiilor conduse de colegii lor liberali.
Ponta i-a băgat pe PSD-işti în şedinţă. Spre seară, anunţă propunerea sa de premier. Social-democraţii au organizat astăzi o şedinţă de analiză a rezultatelor la alegeri. Diferenţa de 10% dintre Ponta şi Iohannis este punctul de plecare pe care Ponta îl are în vedere pentru turul 2. În acest sens, candidatul PSD a dat un mesaj către votanţii tuturor celorlalţi contracandidaţi, cărora le-a zis că le respectă opţiunea din primul tur şi le cere să îl voteze pe el pe 16 noiembrie.
După-amiază, Victor Ponta va face publică propunerea sa de premier, în cazul în care va ajunge la Palatul Cotroceni. Pe bursa zvonurilor circulă de câteva săptămâni nume precum Călin Popescu Tăriceanu sau George Maior. Un lucru este cert, fiind transmis de altfel atât de Ponta, cât şi de alţi lideri ai PSD, propunerea de premier va fi un nume care nu provine din PSD.
Semnalul dat de Ponta vizează în primul rând votanţii USL, candidatul PSD ţinând să sublinieze că viitorul premier va continua programul de guvernare de centru-dreapta votat de USL încă din 2012. Pe teme de fiscalitate, Ponta a ţinut să dea garanţii că în 2015 și 2016 cota unică de 16% nu se modifică. De asemenea, prezidenţiabilul PSD a declarat că anul viitor taxa pe construcții speciale se va modifica, în scădere, de la 1,5% la 1%, iar reducerea CAS cu 5 puncte procentuale va rămâne în vigoare. Strategia îi vizează, fără îndoială, pe votanţii celorlalţi candidaţi de dreapta, care vor asigurări că politica fiscală de centru-dreapta va fi menţinută de viitorul guvern al României.
EVZ îţi prezintă cele mai importante ştiri şi analize despre alegerile prezidenţiale din 2014. De asemenea, pe evz.ro vei putea afla în timp real rezultatele sondajelor exit-poll de la alegerile prezidentiale 2014. Cel mai bun portal de stiri va transmite in timp real rezultate turului 1 al alegerilor prezidentiale 2014 si rezultatele finale ale alegerilor prezidentiale 2014.
Rămâi pe evz.ro pentru a afla și cele mai importante știri, declarațiile candidaților, incidentele electorale și rezultate alegeri prezidentiale 2014.
EVZ.RO vă prezintă cele mai importante știri despre ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2014.
CITIȚI pe EVZ.RO sondaje, prezența la urne, rezultatele exit-poll-urilor și rezultatele la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2014 în timp real.