Campania electorală se apropie de final. Până acum, au existat două dezbateri în cadrul cărora candidaţii au avut ocazia să transmită elemente ale viziunii lor prezidenţiale. Conform planificării, astăzi urmează să aibă loc o nouă dezbatere la Antena 3, însă Klaus Iohannis a anunţat public că nu va fi prezent la această ultimă dezbatere. În contextul în care cele mai recente sondaje îl arată pe Ponta la o distanţă de 8-10% în faţa lui Iohannis, strategia lui Iohannis de a nu merge deloc pe „teren ostil” se poate dovedi perdantă. Scopul dezbaterilor este acela de a convinge nehotărâţii că tu, candidatul, eşti soluţia. Or, Iohannis a participat la posturile B1 TV şi Realitatea, cunoscute pentru atitudinea critică la adresa lui Victor Ponta. Pentru a transmite un semnal de forţă în confruntarea cu Ponta, unii analişti şi jurnalişti consideră că ar fi fost necesară şi o prezenţă în studioul Antena 3.
Avem o concluzie după cele două dezbateri? Da, faptul că nu va mai exista o a treia dezbatere! Klaus Iohannis a anunţat astăzi oficial că refuză să participe la confruntarea programată cu Victor Ponta în seara aceasta, de la ora 20, la Antena 3. Pasul strategic decis de staff-ul ACL poate fi unul periculos, în contextul prestaţiei slabe a lui Iohannis de la Realitatea, care nu a reuşit să fie ştearsă cu buretele, conform jurnaliştilor şi analiştilor care au exprimat o opinie până la această oră, prin prezenţa la B1 TV. De altfel, un răspuns prompt la refuzul lui Iohannis de a merge (şi) pe un teren considerat ostil a venit chiar de la directorul Antena 3, Mihai Gâdea. Acesta l-a acuzat pe Iohannis că este laş. Practic, candidatul ACL a refuzat să participe la dezbaterile organizate de România TV şi Antena 3, care cumulat cu cele două la care a participat ar fi oferit publicului din România un total de 6 ore în care Iohannis ar fi avut şansa să demonstreze că este mai bun decât Ponta.
Sondajele nu ţin cu Iohannis – absenţa de pe teren ostil, o eroare? Spunem că Iohannis ar fi avut şansa să se reabiliteze în faţa votanţilor săi şi să atragă din voturile nehotărâţilor deoarece, chiar şi cu o prestaţie îmbunătăţită aseară, candidatul ACL este sub limita de 50% + 1 de voturi necesare pentru a câştiga cursa prezidenţială. Un sondaj dat publicităţii de CSCI arată, cu doar 3 zile înaintea alegerilor, că Ponta l-ar învinge pe Klaus Iohannis la o distanţă de 8%, scorul în acest moment fiind de 54% la 46% în favoarea lui Ponta. Alte sondaje realizate în ultima săptămână (Sociopol, CURS-Avangarde) dădeau diferenţa dintre cei doi candidaţi în marja 8-10%. Aceste date îi convin candidatului Ponta, cel care trebuie doar să îşi menţină votanţii mobilizaţi. Iohannis, pe de altă parte, are nevoie să spargă bariera propriului electorat şi să încerce să convingă nehotărâţii.
Iohannis se laudă cu o scrisoare de la Merkel. Ponta îi arată mesajul primit de la „prietenul” Sigmar Gabriel. Iohannis a încercat astăzi să rupă ritmul şi a „descoperit” o scrisoare din partea Angelei Merkel, cancelar şi lider CDU (PPE) în Germania. Ponta a contraatacat cu un mesaj filmat din partea vicecancelarului german Sigmar Gabriel, liderul SPD (S&D) din Germania, partid care formează alături de CDU „Marea Coaliţie” guvernamentală.
„Am aflat cu bucurie faptul că veţi candida la alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie din partea Alianţei Creştin Liberale. (...) Vă doresc multă determinare şi energie şi sper într-o victorie a dvs. şi a Alianţei Creştin Liberale.”, i-a transmis cancelarul Angela Merkel lui Iohannis.
„Dragi români, dragă Victor, sunt foarte fericit că astăzi am ocazia să exprim un mesaj de susţinere pentru bunul meu prieten Victor Ponta (...) Astăzi candidezi la preşedinţia României cu scopul de a da ţării şansa unui viitor mai bun. Sunt convins că vei avea succes şi îţi urez mult noroc!”, a transmis vicecancelarul Sigmar Gabriel lui Ponta.
O diferenţă între cele două mesaje, pe lângă suportul hârtie vs. video, este dată de registrul utilizat. Unul formal în cazul Angelei Merkel pentru Iohannis, respectiv unul colocvial şi dezgheţat din partea lui Sigmar Gabriel pentru Ponta. O altă diferenţă se referă la şansele pe care cei doi lideri ai Germaniei le dau celor doi candidaţi. Merkel îşi exprimă speranţa în victoria lui Iohannis, în timp ce Gabriel se arată convins că Ponta va fi viitorul preşedinte al României.