Jumătate dintre bulgari s-au trezit cu salariile reduse. În ce situație sunt românii?

 Pentru a identifica soluția oricărei probleme e necesar să o cunoști în profunzime. E și cazul recesiunii în care amenință să arunce lumea întreagă actuala criză de sănătate. Pentru a vedea exact ce consecințe a avut pandemia asupra vieții bulgarilor, sociologii din țara vecină fac studii după studii. Iată ce scrie publicația Duma despre ultima cercetare sociologică.

“Salariile a peste jumătate dintre bulgari au scăzut de la începutul crizei cauzate de coronavirus, arată un studiu sociologic al Alpha Research, desfășurat în perioada 13-23 aprilie 2020.

Pentru cei mai mulți, scăderea nu le afectează în mod serios venitul, însă în cazul unora dintre ei, aceasta este drastică. După cum era de așteptat, cea mai semnificativă scădere a veniturilor, încă din primele săptămâni ale crizei, o au de suportat cei ce lucrează în domeniile care au fost direct afectate de măsurile de carantină.

Cu toate acestea, analiza arată că efectele negative cuprind treptat și alte categorii. Cea mai mare problemă cu veniturile o au cei ce lucrează pe cont propriu și reprezentanții profesiilor liberale, precum și cei din industria restaurantelor și turismului.

Unul din cinci angajați a avut de înfruntat o reorganizare la locul de muncă, dar și-a păstrat serviciul.

Pentru unul din zece există o alternare a săptămânilor de muncă de acasă cu cele de la serviciu. Numai 8% dintre angajați au trecut cu totul la munca la domiciliu.

Carantina a afectat organizarea muncii pentru aproape 500 000 de lucrători, ceea ce va continua să aibă influență și după criză.

Potrivit studiului, reducerea programului de lucru și lăsarea angajaților în concediu reprezintă primul pas în încercarea angajatorilor de a-și păstra angajațiri. Dacă lucrurile se complică, însă, mulți dintre ei vor fi nevoiți să renunțe la o parte din angajați.

Datele arată că unul din zece bulgari lucrează cu un program de lucru redus, iar aproape 20% dintre angajații care încă nu sunt dați afară, sunt lăsați în concediu cu plată sau fără plată.

Circa 6,6% dintre persoanele majore nu au un loc de muncă în acest moment. Datele sunt mai mari decât cele anunțate oficial de Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, pentru că îi includ și pe șomerii neînregistrați.

În momentul desfășurării studiului, puțin peste o treime dintre cei care au rămas fără un loc de muncă (aproape 100 000 de persoane) s-au înscris deja la Birourile de muncă.

1/5 intenționează să facă acest lucru în următoarele săptămâni, în funcție de realuarea sau nu a activității firmelor la care lucrau.

25% dintre cei care au rămas fără un loc de muncă din cauza crizei nu se pot însă înregistra, pentru că au lucrat fără contract și asigurări.

Cei mai mulți dintre ei sunt tineri slab pregătiți și muncitori cu o slabă calificare.

Cercetarea Alpha Research susține că  aproape 71% dintre persoanele chestionate apreciază măsurile luate de puterea executivă împotriva crizei. O opinie total diferită au circa 20% dintre cei chestionați”.

În ceea ce privește situația din România, există cifre oficiale. Astfel, potrivit cifrelor Inspecţiei Muncii transmise de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, un număr de 303.945 de contracte de muncă au încetat de la instituirea stării de urgenţă (16 martie) și până ieri.

E vorba de o creștere semnificativă, având în vedere că la informarea anterioară, transmisă de Ministerul Muncii pe  30 aprilie, Inspecţia Muncii raporta un număr de 276.459 de contracte de muncă încetate de la instituirea stării de urgenţă, notează digi24.ro.

Persoanele cu contracte de muncă încetate nu beneficiază de şomaj tehnic. De șomaj tehnic vor beneficia, însă, 902.678 de angajați ale căror contracte au fost suspendate.