Grăsimile saturate din carne şi lactate nu sunt chiar atât de nocive pentru sănătate pe cât se estimase anterior, indică un studiu recent publicat de independent.co.uk.
Un studiu de amploare care a urmărit să indentifice repercusiunile pe care le au grăsimile din lactate asupra sănătăţii a evidenţiat faptul că alimentele cu un conţinut ridicat de grăsimi saturate – precum brânza, ouăle, ciocolata sau smântâna – nu sunt chiar atât de responsabile pentru bolilele cardio-vasculare, accidentele vascular celebrale sau diabetul de care au fost învinovăţite mai bine de jumătate de secol.
Pe de altă pate, cercetarea a confirmat impactul negativ pe care îl au asupra organismului grăsimile trans (acizi graşi trans), concepute din adăugarea hidrogenului în ulei vegetal, în cazul unui proces numit hidrogenare. Folosirea acestor grăsimi în preparea alimentelor procesate (precum margarina, snackurile, dulcirile) ajută la prelungirea prospeţimii acestora iar consumul, în cantităţi mari, a unor asemenea produse duce la ridicarea nivelul colesterolului rău şi creşte riscul dezvoltării bolilor cardiace. Astfel, consumul de hrană procesată poate creşte chiar şi cu 34% riscul unei morţi premature, cu 28% riscul ca o persoană să moară de o boală coronariană și cu 29% riscul de a fi diagnosticat cu o boală de inimă.
Studiul a fost efectuat în Canada de către o echipă de cercetători coordonată de dr. Russell de Souza de la Universitatea din Hamilton, Ontario. “Ani de zile oamenii au fost sfătuiţi să elimine grăsimile din dieta zilnică. Este cât se poate de clar că acizii graşi trans ne pun în pericol sănătatea, însă, în ceea ce priveşte grăsimile saturate, răul este mult mai mic decât se estimase anterior. Să nu credeţi însă că pledăm în favoarea introducerii în alimentaţie a grăsimilor saturate, mai ales că nu rezultă nici că ar prezenta mari avantaje pentru sănătate”, a explicat dr de Souza.