Jumătate din bucureșteni, tratați greșit cel puțin o dată. Cere o a doua opinie medicală

O mulțime dintre pacienții Capitalei s-au plâns că la o primă consultație nu au primit un diagnostic corect sau un tratament adecvat. O cercetare realizată de o clinică specializată în „a doua opinie”, ne dezvăluie un tablou sumbru

Cifrele sunt de-a dreptul îngrijorătoare, dacă este să luăm în calcul faptul că șase din zece pacienți afirmă că au consultat doi sau mai mulți medici înainte de a primi un diagnostic corect. Cele mai multe probleme în diagnosticare au existat în cazul afecțiunilor oncologice, neurologice, endocrinologice, dar și în situația problemelor la aparatul genital.

Șanse pentru bolnavii de cancer

Este motivul pentru care șapte din zece pacienți au afirmat că ar fi dispuși să apeleze la un serviciu specializat de „second opinion” medical în cazul în care s-ar confrunta cu o afecțiune oncologică, dorind, totodată, să beneficieze și de un plan adecvat de tratament. Cercetarea mai arată că 60% dintre pacienții care au primit un diagnostic corect în cadrul serviciului de second opinion medical nu s-ar mai întoarce la medicul care i-a diagnosticat greșit, iar peste 20% afirmă că s-ar întoarce la primul medic, însă i-ar solicita acestuia schimbarea planului de tratament.

Completări la diagnostic

Printre cele mai importante specialițăți medicale pentru care pacienții au apelat la serviciul acest serviciu specializat se numără oncologia (29,7%), ginecologia (13,5%), neurologia (13,5%), endocrinologia (10,8%) și cardiochirurgia (8,1%). Înainte de a primi un diagnostic corect, peste 60% dintre respondenți au consultat doi sau mai mulți medici pentru patologia de care suferă. Vorbind despre această a doua opinie medicală, 8 din 10 pacienți din București afirmă că serviciul a adus completări diagnosticului inițial sau l-a infirmat. Doar 23,1% spun că s-a confirmat diagnosticul.

Studiul a fost realizat în perioada octombrie-noiembrie 2017, pe un eșantion de peste 600 de respondenți, reprezentativ pentru populația cu vârste de peste 22 ani, utilizatori ai Internetului, din Capitală

Tuberculoza, prioritate de sănătate publică pentru Executiv

Ministerul Sănătății (MS) va aloca peste 41 de milioane de lei pentru derularea Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei în vederea asigurării accesului la diagnostic și tratament corect pentru toți pacienții afectați de tuberculoză, inclusiv pentru cea multidrog rezistentă. În prezent, sunt disponibile în lista de medicamente compensate 100% un număr de 21 de denumiri comune internaționale. Până la finalul anului, MS va elabora o Hotărâre de Guvern, prin care un număr de 9 DCI-uri necesare în tratamentul tuberculozei, asigurate până acum prin finanțare externă, vor fi introduse în lista de medicamente compensate și gratuite.

Excesul de carne roșie crește riscul de cancer

Cancerele digestive sunt extrem de periculoase, avertizează specialiști gastroenterologi. Stilul de viață este decisiv în declanșarea acestor boli grave.

„Consumul excesiv de grăsimi saturate, de produse super procesate, de alcool, duc la insuficiența aportului de fibre. Extrem de periculos pentru sistemul nostru digestiv este excesul de carne roșie”, afirmă medicul Cem Aygün, specialist în endoscopie digestivă. În topul cancerelor digestive sunt cele de colon, pancreas, stomac și esofag. Pe lângă dieta săraca în legume și fructe, fumatul este responsabil pentru riscul crescut de cancer digestiv. Cât privește cancerele de stomac, acestea apar și din cauza unei infecții extrem de răspândite în rândul populației, Helicobacter Pylori.