Judecătorul Ion-Tudoran de la CAB a profesat ilegal: Noi dezvăluiri despre manevrele magistratului. A ascuns totul de CSM

Toate persoanele care au fost judecate de Corneliu Bogdan Ion-Tudoran în perioada februarie 2015 - august 2019 ar putea să solicite instanțelor rejudecarea dosarelor întrucât magistratul a profesat ilegal. Judecătorul a ascuns mai multe boli de care suferea, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) neexistând niciun înscris medical în acest sens. Afecțiunile sale, de această dată nu psihologice, l-ar fi făcut inapt pentru a profesa în domeniul judiciar, însă.

Apar noi informații în cazul judecătorului Corneliu Bogdan Ion-Tudoran de la Curtea de Apel București, cunoscut pentru ieșirile sale nervoase și a discursurilor haotice. Înainte de a se pensiona, magistratul suferea de mai multe boli. Pe lângă faptul că a picat testarea psihologică, Corneliu Ion-Tudoran prezenta afecțiuni care l-ar fi plasat în categoria „inapților” pentru a judeca dosare și a oferi sentințe, în perioada 2014-2019.

Corneliu Ion-Tudoran suferea de diabet de tip II și hipertensiune

Corneliu Bogdan Ion-Tudoran a ascuns de conducerea CAB și de CSM probleme sale de sănătate. Potrivit informațiilor publicate pe portalul pressreview.info, însă, judecătorul era bolnav de Diabet tip II și Hipertensiune arterială (HTA).

Din data de 13 februarie 2014, judecătorul Tudoran se afla sub medicamentație pentru hipertensiune arterială, iar din data de 3 februarie 2015 a fost diagnosticat și cu diabet zaharat neinsulino dependent și alte tulburări cronice de metabolism.

Dacă CSM și CAB ar fi avut cunoștință de problemele sale de sănătate, ar fi trebuit, potrivit legislației, să-i solicite judecătorului Tudoran să realizeze un examen de specialitate la Comisia de examinare medicală din Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu din Ministerul Justiției.

CSM a transmis, însă, într-un răspuns pentru Ziarul Național, că „nu există înscrisuri medicale referitoare la starea de sănătate a domnului Corneliu Bogdan Ion-Tudoran”, precizând în același timp că „examinarea medicală a judecătorilor, procurorilor, magistraților asistenți și personalului asimilat acestora se va efectua la solicitarea compartimentului de Resurse umane din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiției, președintele instanței sau conducătorului parchetului ori a colegiilor de conducere”.

Judecătorul a profesat ilegal: Verdictul medical - „Inapt”

Având în vedere prevederile Baremului medical pentru stabilirea aptitudinii judecătorilor și procurorilor (Anexa 3, Ordinul 1178/C/ 14.05.2007 MJ), judecătorul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran nu ar fi avut dreptul să judece dosare și să emită sentințe.

La categoria Bolilor de nutriție, endocrine și de metabolism se face referire la faptul că Diabetul zaharat de maturitate controlat prin dietă și antidiabetice orale cu complicații oftalmologice, neurologice, cardiovasculare și renale importante conduce la declararea subiectului „inapt” pentru a profesa într-un astfel de domeniu.

Ce a spus conducerea CAB despre problemele medicale

În altă ordine de idei, conducerea CAB a transmis, prin judecătoarea Mirela Steluța Croitoru, următoarele: „Potrivit art. 3 din Ordinul comun al Ministrului Justiţiei şi Ministrului Sănătăţii publice nr. 1178/C din 14.05.2007:

Metodologia de examinare medicală a judecătorilor, procurorilor şi magistraţilor asistenţi şi personalului asimilat acestora, precum şi candidaţilor pentru admiterea în magistratură este prevăzută în Anexa 2.

Potrivit art. 1 din Anexa 2:

Examinarea medicală a judecătorilor, procurorilor, magistraţilor asistenţi şi personalului asimilat acestora aflat în funcţie se efectuează în cazurile expres prevăzute de dispoziţiile legale în vigoare, pe baza prezentei metodologii şi a baremului stabilit în anexa 3 a prezentului ordin.

Potrivit art. 3 din Anexa 2:

(1) Examinarea medicală a judecătorilor, procurorilor, magistraţilor asistenţi şi personalului asimilat acestora, precum şi a candidaţilor pentru admiterea în magistratură se va efectua la solicitarea compartimentului de resurse umane din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, respective al Ministerului Justiţiei.

(2) în cazul prevăzut la art. 62 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sesizarea va fi realizată de preşedintele instanţei sau de conducătorul parchetului ori a colegiilor de conducere.”