Organizaţiile de pacienţi au câştigat pentru prima dată în lupta cu Ministerul Sănătaţii, instanţa oferind tratamente de ultimă generaţie unor bolnavi în stare gravă.
Ieri, Curtea de Apel București a obligat Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, prin ordonanţă preşedinţială, să asigure, gratuit, terapia necesară, până la soluţionarea definitivă a cauzei pentru şapte pacienţi care au dat statul în judecată. „Între cei şapte sunt bolnavi care suferă de melanom malign, poliartrită reumatoidă idiopatică, cancer de ficat cu metastaze. Vom începe procese şi pentru alţi bolnavi care sunt în situaţii similare. Este vorba de circa 1.000 de persoane, dintre care 155 au melanom malign şi ar fi trebui să înceapă tratamentul ieri”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.
Judecată în regim de urgență
„Procesul a fost înregistrat la 28 mai 2014. Decizia instanței nu e definitivă, dar este executorie. Totodată, instanța a obligat Guvernul să actualizeze lista medicamentelor compensate pentru tratamentul cancerului. Executivul mai e obligat să suporte contravaloarea tratamentului până la finalizarea procesului”, ne-a declarat avocatul Dan Cimpoeru, cel care i-a reprezentat pe cei șapte bolnavi de cancer.
„Vorbim de salvarea unor vieţi, nu de măriri de sâni”
Lista medicamentelor compensate nu a fost actualizată din 2008. În februarie 2014, s-a afișat pe site-ul MS o listă cu 140 de medicamente noi, însă după schimbarea Guvernului aceasta a fost retrasă, fiind în curs de reevaluare. „O directivă europeană spune că statul e obligat să ofere un răspuns producătorilor de medicamente privind disponibilitatea de a achiziționa un anumit produs în 180 de zile. La noi a durat șase ani”, a declarat avocatul Dan Cimpoeru. Medicamentele prescrise de medici se regăsesc în farmacii, dar sunt scumpe. „Prețul lor e enorm. Am întâlnit un bolnav al cărui tratament costă 80.000 de euro. Aici nu vorbim de măriri de sâni, ci de salvarea unor vieți”, a completat avocatul. (Virgil Burlă)