Judecătorii ÎCCJ au eliminat aproapte toate probele DNA din dosarul lui Nicolae Băniciou. Fostul ministru este acuzat de luare de mită și trafic de influență

Sursa: Arhiva EVZ

Fostul ministru al Sănătății, dar și al Tineretului și Sportului, Nicolae Bănicioiu a primit o veste bună de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Un complet de judecată a decis să anuleze aproape toate probele DNA din dosarul de corupție.

Nicolae Bănicioiu este acuzat de trafic de influență și luare de mită, iar pentru asta a fost trimis în judecată de către procurorii de la Direcția Națională Anticorupție.

Dosarul penal s-a aflat în camera preliminară, fază procesuală, unde s-a discutat despre legalitatea probelor administrate de DNA. La final, verdictul a fost unul foarte dur pentru procurorii anticorupție. Judecătorul de la ÎCCJ a decis ca cei de la DNA au la dispoziție un termen de cinci zile pentru a corecta ”neregularitățile” din dosar sau pentru a cere dosarul pentru a reface urmărirea penală.

Mai mult, prin decizia celor de la ICCJ au fost scoase din dosar, cu alte cuvinte, anulate, mai multe probe care se referă la interceptări, inclusiv cele ambientale, precum şi mărturiile unor colaboratori cu identitate protejată. Acest lucru înseamă că aceste probe au fost obținut cu încălcarea unor prevederil legale. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

”În temeiul art. 345 alin. (3) Cod procedură penală în termen de 5 zile de la comunicarea prezentei încheieri, procurorul va proceda la remedierea neregularităţilor actului de sesizare şi va comunica dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei. În considerarea Deciziei Curţii Constituţionale nr. 22/2018, dispune, după rămânerea definitivă a încheierii, eliminarea din conţinutul rechizitoriului a conţinutului înregistrărilor cu privire la care s-a dispus excluderea, precum şi a oricăror referiri la acestea”, se arată în verdict.

Acuzațiile aduse de DNA

În rechizitoriu, procurorii DNA arată că fostul ministru al Tineretului și Sportului ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri și ulterior ar fi primit în numerar, de la unul din cei doi, suma totală de 1.292.122 lei.

Banii, proveneau din dividendele aferente anului 2013, distribuite de două societăți comerciale care comercializau bunuri către spitale publice.

„În schimb, ar fi promis că își va exercita influența asupra ministrului Sănătății de la acea vreme, astfel încât să îl determine să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle acestuia de serviciu. Actele era reprezentate de menținerea în funcția de managera persoanelor din conducerea unui număr de cinci spitale publice din municipiul București și județul Ilfov aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relații comerciale profitabile”, susțin procurorii DNA.

În plus, Bănicioiu a mai fost acuzat că în perioada în care a fost ministru al Sănătății ar fi primit suma de 1.8 milioane de lei, tot de la cele două persoane, pentru menținerea celor cinci directori de spitale din București și Ilfov.