Judecătorii Curții de Apel București și-au motivat decizia prin care l-au condamnat pe fostul tenismen Ilie Năstase la nouă luni de închisoare cu amânarea executării.
Năstase a fost trimis în judecată deoarece pe 25 mai 2018 a refuzat să accepte să i se recolteze probe biologice, fiind suspect că a condus băut. Ca și cum n-ar fi fost de ajuns, în aceeași zi a fost oprit conducând un scuter, deși nu avea dreptul s-o facă. Fostul tenismen și-a recunoscut viunovăția, fapt ce a dus la reducerea pedepsei pe care a primit-o cu o treime.
În motivarea deciziei, judecătorii Curții de Apel au împărtășit aceeași opinie cu cei ai Judecătoriei Sectorului 1 că, în ciuda „impactului pe care cariera sa l-a avut în promovarea României în lume”, fostul tenismen se poate transforma uşor într-un exemplu negativ pentru ceilalți.
„Se impune însă a se atrage atenția inculpatului cu privire la faptul că toate faptele pozitive care-l pun într-o lumină bună în ochii societăț ii românești și nu numai, realizate de aceasta în aproape o viață, pot fi lesne uitate în măsura în care acesta va continua să săvârşească fapte antisociale, putându-se transforma ușor într-un exemplu negativ”, se arată în motivarea publicată pe website-ul Rolii.ro.
Judecătorii au mai atras atenția că refuzul unei persoane aflate în situația lui Ilie Năstase de a se supune solicitării poliției și părăsirea locului respectiv fără acceptul organelor de ordine, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, reprezintă o faptă gravă deoarece pune sub semnul întrebării capacitatea instituţiilor statului de a-şi îndeplini atribuţiile.
În aceste condiţii, instanța a stabilit că nu se pune problema reținerii unor circumstanțe atenuante. De altfel, chiar și într-o astfel de situație, reducerea pedepsei cu o treime, nu s-ar fi încadrat la 2 luni de închisoare, conform solicitării inculptatului din apel. Astfel, prin reducerea cu o treime a pedepsei minime de 8 luni, s-ar fi putut ajunge la un minim de 5 luni şi 10 zile închisoare.
Judecătorii nu i-au trecut cu vederea a doua infracțiune
Pe de altă parte, Curtea de Apel a reținut că acordarea unei pedepse cu amenda infracţiunea de conducere a unui vehicul pe drumurile publice având dreptul de a conduce suspendat ar fi fost excesiv de blândă având în vedere împrejurările comiterii faptei.
„Astfel, inculpatul a condus un autovehicul la doar 7 ore după ce comisese o infracţiune la regimul circulaţiei rutiere şi fusese oprit în trafic, aducându-i-se la cunoştinţă că nu are dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice până la finalizarea cercetărilor. Nu poate fi omis nici faptul că în acea împrejurare, inculpatul a încălcat linia continuă. Raportat la nivelul intelectual al inculpatului, este exclusă o eroare a acestuia, privind posibilitatea de a conduce”, se arată în motivare.
Judecătorii au acceptat ca executarea pedepsei să fie amânată având în vedere vârsta inculpatului, 72 de ani, trecutul sportiv al acestuia și faptul că a recunoscut acuzațiile: „În acord cu prima instanţă, Curtea apreciază că elementele de natură personală mai sus menţionate, alături de conduita de recunoaştere şi cooperare adoptată în cursul procesului penal, dovedesc că reintegrarea socială a inculpatului se poate realiza şi prin amânarea aplicării pedepsei,
Cum a ajuns Ilie Năstase în instanță
Reamintim că pe 25.05.2018, în jurul orelor 04:45, pe Şoseaua Nordului, zona Ambasada Chinei, Ilie Năstase a fost oprit de poliţiştii Brigăzii Rutiere pentru un control. Întrucât se afla într-o vizibilă stare de ebrietate, polițiștii i-au cerut fostului tenismen să accepte testarea cu aparatul alcooltest, moment în care acesta a devenit recalcitrant și a adresat injurii poliţiştilor.
Drept urmare a fost încătuşat şi condus la sediul INML pentru a-i fi recoltate probe biologice. Având în vedere că rezultatul la proba cu etilotestul a fost de 0,55 mg/l alcool pur în aerul expirat, polițiștii i-au pus în vedere că este obligat să ofere probe de sânge pentru stabilirea alcoolemiei. Năstase a refuzat, considerând că testarea cu aparatul etilotest este suficientă.
În aceeaşi zi, la câteva ore distanţă după primul incident, Ilie Năstase a fost prins din nou de poliţişti, de această dată în timp ce conducea, fără permis, un scuter. Fostul sportiv fusese la spital pentru a fi examinat întrucât a fost încătușat și acuza dureri ale încheieturilor mâinilor.