Judecători, despre Roșca Stănescu: “A publicat 3 lucrări ştiinţifice”/ Avocat: "De valoarea cărților nici măcar Parchetul nu se poate îndoi"

Judecători, despre Roșca Stănescu: “A publicat 3 lucrări ştiinţifice”/ Avocat: "De valoarea cărților nici măcar Parchetul nu se poate îndoi"

Judecătoria Sectorului 4 a motivat decizia prin care fostul senator Sorin Roşca Stănescu va fi eliberat condiţionat,. Acesta a fost condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare, în dosarul "Rompetrol", din care a executat şapte luni, Ultimul cuvânt îl vor avea judecătorii de la Tribunalul Ilfov, pe 25 iunie.

“Potrivit caracterizării ataşate la dosar, condamnatul a participat la numeroase programe educationale şi psihologice desfasurate la nivelul sectiei de detinere şi a publicat 3 lucrări ştiinţifice, astfel că se poate considera ca acesta a făcut eforturi în sensul îndreptării comportamentului sau. Din punct de vedere al comportamentului, petentul a fost recompensat de 3 ori şi nu a fost sancţionat disciplinar pe perioada detenţiei. Instanța constată că petentul nu a desfășurat activități productive întrucât nu a fost selecţionat”, arată Judecătoria Sectorului 4.

 

"Personalitate matură, structurată, nivel intelectual ridicat"

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Totodată, instanţa a observat că din punct de vedere psihologic la momentul evaluării Sorin Roșca Stănescu nu necesită asistenţă psihologică, “prezintă personalitate matură, structurată, nivel intelectual ridicat, corespunzător nivelului de instruire şcolară, sferă largă de interese şi preocupări, fermitate şi perseverenţă în atingerea obiectivelor stabilite, bună modulare a frustrărilor emoţionale aferente mediului carceral prin muncă intelectuală, atitudine cooperantă, capacitate bună de contact, bun potenţial de adaptare şi conduită echilibrată până în prezent. Instanţa reţine că pe perioada detenţiei petentul a păstrat o legătură permanentă cu membrii familiei prin intermediul vizitelor regulate ale acestora, a fost sprijinit permanent (financiar şi afectiv), a efectuat convorbiri telefonice şi a corespondat cu persoane din anturajul său.”

“Avand in vedere ca persoana condamnată a dat dovezi de indreptare, dar şi că aceasta nu are antecedente penale, instanta considera ca este pregatită ca în viitor să se încadreze într-o viaţă normală, părăsind câmpul infracţional. Instanţa apreciază că există premisele ca timpul executat din pedeapsă să fi fost suficient pentru reeducarea petentului şi pentru formarea unei atitudini corecte faţă de valorile sociale, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială, scopul preventiv şi educativ al pedepsei fiind atins, iar funcţiile de exemplaritate şi eliminare temporară ale pedepsei fiind îndeplinite. Prin comportamentul avut pe parcursul executării pedepsei condamnatul a demonstrat că îşi însuşeşte scopul preventiv şi educativ al pedepsei aşa încât să poată fi reintegrat în societate,” mai arată Judecătoria Sectorului 4.

 

Avocat: "A publicat 3 cărţi în penitenciar, despre a căror valoare nici măcar Parchetul nu se poate îndoi"

 

Procurorul DIICOT a arătat că recompensele la care se face referire şi activităţile culturale la care petentul condamnat a participat nu reprezintă efectul reeducării, ci continuarea activităţii profesionale a persoanei private de libertate, aceea de jurnalist; mai mult, apreciază că nu există o proporţie/echilibru între demersurile juridice întreprinse de instanţele de judecată timp de 8 ani şi perioada executată efectiv de acesta din pedeapsa ce i-a fost aplicată, care nu reprezintă nici măcar 8 luni de închisoare.

 

Avocatul lui Roșca-Stănescu a arătat instanței, potrivit motivării, că acesta nu reprezintă un pericol public, are o familie, o meserie, a publicat 3 cărţi în penitenciar, despre a căror valoare nici măcar Parchetul nu se poate îndoi.  Abocatul a mai arătat că clientul său a desfăşurat activităţi culturale şi educative împreună cu ceilalţi deţinuţi. În opinia sa, este revoltătoare susţinerea cu privire la ocupaţia condamnatului, aceea de jurnalist şi la faptul că a „îndrăznit” să şi-o exercite în penitenciar, atunci când a combătut declarațiile DIICOT.

 

Condamnarea

Fostul senator Sorin Roşca Stănescu a fost condamnat, în 7 octombrie 2014, la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul "Rompetrol", pentru utilizare de informaţii privilegiate şi constituire a unui grup infracţional organizat. Fostul senator a fost încarcerat în aceeaşi zi şi a executat până în prezent mai bine de şapte luni.