După ce a decis ca aceşti contribuabili să depună cinci declaraţii pe an în loc de una şi să-şi plătească singuri impozitele, guvernul se pregăteşte să amâne termenul de aplicare.
Guvernul ar putea decide să amâne cu trei luni obligaţia investitorilor pe piaţa de capital de a depune mai multe declaraţii la Fisc şi de a-şi vira singuri impozitele la stat. Subiectul e încă în dezbatere în interiorul Ministerului de Finanţe.
Aşa se explică de ce, cu circa zece zile înainte de termenul până la care aceşti contribuabili trebuie să-şi depună declaraţiile şi să-şi achite impozitele, 25 octombrie, încă nu există formularul şi nici normele de aplicare ale ordonanţei care a modificat Codul Fiscal.
Înainte de această modificare, birul era reţinut la sursă de intermediari, adică de către casele de brokeraj. "Urmează să fie prorogat termenul de la care vor fi aplicate modificările. Deocamdată lucrurile vor rămâne aşa, apoi va fi modificată şi reglementarea", ne-au declarat surse din Ministerul Finanţelor.
Potrivit acestora, cel mai probabil, în trimestrul al treilea persoanelor care joacă pe Bursă li se va reţine impozitul la sursă de către casele de brokeraj, aşa cum se făcea până la 1 iulie. Şi abia începând cu al patrulea trimestru se vor aplica schimbările, au precizat sursele.
"Cu mai puţin de două săptămâni înainte de termenul limită de declarare şi plată a impozitului nici normele metodologice de aplicare, nici formularul declaraţiei nu au fost încă publicate în Monitorul Oficial. Este adevărat că proiectele acestora se găsesc publicate pe website-urile CNVM şi ANAF, dar atâta vreme cât sunt în dezbatere publică şi nu în Monitorul Oficial, pot suferi modificări importante", spune Mădălina Racoviţan, director în cadrul Departamentului de Taxe al KPMG România.
Amenzi de la 500 de lei
Finanţele trebuie să explice lucrurile cât mai repede, deoarece dacă jucătorii la Bursă sunt totuşi obligaţi să depună declaraţia şi nu o fac la timp, vor plăti o amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei.
Conform modificărilor operate la Codul Fiscal de la 1 iulie, investitorii pe piaţa de capital trebuie să depună la Fisc, până pe data de 25 ale lunii următoare fiecărui trimestru, declaraţia cu suma netă rezultată din tranzacţii şi să plătească impozitul anticipat.
"Câştigul net/pierderea netă se determină la sfârşitul fiecărui trimestru ca diferenţă între câştigurile şi pierderile înregistrate cumulat de la începutul anului, ca urmare a tranzacţionării titlurilor de valoare", se arată în ordonanţă. Până pe 25 mai, ei vor depune la Fisc declaraţia de impunere şi plată a impozitului anual. "Declaraţia trebuie depusă şi în cazul în care nu s-au obţinut câştiguri din tranzacţii, ci pierderi.", MĂDĂLINA RACOVIŢAN, director la KPMG România
FĂRĂ EXCEPŢIE
Câştigurile de la BVB, taxate cu 16%
Începând cu 1 iulie, toate câştigurile realizate pe piaţa de capital sunt impozitate cu 16%, indiferent de data la care acţiunile sunt dobândite şi apoi vândute.
Până la finele primului semestru al acestui an, taxa era de doar 1% atunci când un investitor cumpăra acţiuni pe care le deţinea mai mult de 365 de zile. Jucătorii pe Bursă plăteau un impozit pe câştig de 16% numai dacă înstrăinau acţiunile într-un termen mai mic de un an.
Această facilitate a fost introdusă în anul 2005 şi avea ca scop să încurajeze investiţiile pe termen lung în acţiunile companiilor listate pe Bursa românească. Mai mult, din cauza crizei care a redus numărul de investitori pe Bursă, guvernul a scutit de impozit toate câştigurile de pe piaţa de capital, pe tot parcursul anului trecut.