Jucariile toxice ameninta lumea

Produsele chinezesti nu respecta normele de securitate si pun in pericol sanatatea copiilor.

Scandalul jucariilor toxice fabricate in China revine in actualitate. Celebra firma Fisher Price, grupul Mattel, a scos de la comercializare saptamana trecuta peste un milion de jucarii. Acestea erau produse in doua fabrici dintr-o regiune chineza si, in urma testelor, a reiesit ca aveau un continut mare de plumb.

Anul acesta, in luna aprilie, si Comisia Europeana a tras un semnal de alarma prin rezultatele raportului anual RAPEX (Sistemul Rapid de Alertare al Comunitatii). Marfa de profil „made in China” a ocupat primul loc in topul celor mai periculoase si toxice produse de pe piata europeana in 2006.

In tara noastra, desi nu s-au facut rapoarte stricte cu privire la importuri, gigantul asiatic ocupa peste 90a din piata. Multe dintre jucariile care se comercializeaza pe piata din Romania pun in pericol sanatatea copiilor si, uneori, pot fi chiar fatale.

„Nimeni nu a reusit sa curete complexul Europa”

In Romania, institutia de control desemnata pentru supravegherea jucariilor este Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, care supravegheaza piata pentru respectarea directivei 88/378 - 1988 CE si HG 396/2003.

Stelica Nicula, sef serviciu consiliere produse nealimentare, a  sustinut ca singura masura de siguranta o reprezinta verificarea jucariilor la unicul laborator specializat de testare din Romania SC Casstil SA. „Cu producatorii se merge pe incredere. Ei sunt obligati sa testeze, iar daca nu o fac si sunt depistati vor suporta rigorile legii”, a aratat acesta.

Topul celor mai periculoase jucarii

Nicula a recunoscut ca exista probleme cu jucariile comercializate in complexurile din tara, dar ca se fac numeroase controale. „Nimeni nu a reusit sa curete complexul Europa in intregime, de exemplu. Granitele nu sunt ermetice”, a incheiat acesta. 

Victimele cele mai usoare sunt copiii cu varste cuprinse intre 1 si 3 ani, ale caror jucarii nu respecta adesea normele de securitate. Este cazul sunatorilor cu bile din metal care pot fi inghitite. Si jucariile de baie sunt periculoase. Multe au in compozitia lor substante interzise. Urmeaza pistoalele cu bile, jucariile din plus si cele vandute in aer liber.

„Sa cumperi o papusa care a stat toata ziua afara si are o gra-mada de praf pe ea e o crima. La noi nimeni nu are o evidenta clara a marfii din punct de vedere al calitatii. In strainatate, complexurile de tipul Europa ar fi inchise”, a subliniat inginerul Maria Tarnauceanu, directorul Centrului de Certificare, Inspectie si Incercari Produse Bucuresti, SC Casstil SA.

Teste marca Romania

Jucariile, care sunt prelevate de pe piata de inspectorii ANRC sau de comercianti, sunt verificate de angajatii laboratorului Casstil. Pentru testul „rezistenta la soc”, pe jucarie cade o greutate de  un kilogram, de la o inaltime de 100 de milimetri. Produsul nu trebuie sa se sparga.

„Nu ai de unde sa stii cum o tranteste monstrul”, spune amuzat specialistul de mecano-fizice Cristian Borudel. Urmeaza testarea flexibilitatii, a torsiunii, tractiunea, compresiunea si rezistenta la cadere libera. Specialistii sustin ca foarte putine dintre produsele verificate au trecut cu bine testul.

In cazul in care produsele nu se aliniaza normelor, ANPC-ul hotaraste daca acestea se retrag de pe piata sau nu. Directorul executiv al OPC Bucuresti, Constantin Cerbulescu, a declarat ca, in ciuda amenzilor destul de mari, intre 2.500 si 10.000 de lei, comerciantii continua sa introduca ilegal produse.

„Acest lucru se intampla mai ales in preajma sarbatorilor si in complexuri comerciale de genul Europa, unde nu exista o situatie clara”, a aratat acesta.

PERICOL

Substantele periculoase ataca organele interne si pot fi cancerigene

In ceea ce priveste elementele toxice care nu trebuie sa depaseasca anumite cantitati minime in compozitia produselor, legislatia in vigoare, HG 396, enumera: stibiu, arseniu, bariu, cadmiu, crom, plumb, mercur si seleniu. La acestea se mai adauga compusii din coloranti si vopselele.

„Initial se prevaleaza parti din jucaria testata si se face o solutie. Cantitatea permisa de fenol este de 15 miligrame la un litru de solutie vopsea, iar pentru bisfenol si acrilamida, 0,1 miligrame - respectiv 0,02 miligrame la un litru”, a explicat Tatiana Ofiteru, responsabilul Casstil pentru verificarea toxicitatii.

Tarnauceanu a sustinut ca o noua lista de substante periculoase urmeaza sa fie definitivata. Inginerul a fost de parere ca va revolutiona industria de profil la nivel european, directiva CE 88/378 din 3 mai 1988 cu privire la comercializarea si securitatea jucariilor dovedindu-se in prezent depasita. „Vor fi interzise anumite jucarii si vor fi impuse reguli mult mai stricte in ceea ce priveste accesul lor pe piata. Sa speram ca acest lucru se va intampla si in Romania”. 

Intoxicatiile cu plumb ataca rinichii, creierul si ficatul Plumbul, mercurul sau seleniul sunt metale care pot intra in organism prin inghitire sau prin piele daca se gasesc in compozitia jucariilor. Intoxicatiile cu plumb afecteaza creierul copiilor, tubul digestiv, rinichii, ficatul si poate cauza anemii.

„Pentru copii este periculoasa o cantitate de cateva zeci de miligrame de plumb. Si mercurul este periculos. Acesta ataca rinichii si ficatul si, la fel ca plumbul, afecteaza sistemul hematopoetic, provocand anemii”, afirma Victor Voicu, medic toxicolog la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala.

Pe lista substantelor periculoase nu este omis nici seleniul. O concentratie de peste cateva zeci de miligrame de seleniu afecteaza majoritatea functiilor organelor si poate avea chiar efecte cancerigene. Periculos este si bariul. Cateva miligrame cauzeaza afectiuni cardiace si afecteaza sistemul osos si creierul. (Ramona Samoila)

„MADE IN CHINA”

Elmo a fost interzis copiilor

Saptamana trecuta, compania Fisher Price, grupul Mattel, a retras de pe piata peste un milion de jucarii produse in fabricile chinezesti din zona Guangdong. In urma testelor, a reiesit ca vopseaua folosita pentru jucariile-personaje precum Elmo, din Sesame Street, Cookie Monster sau Dora continea o cantitate mare de plumb, care putea pune in pericol sanatatea utilizatorilor.

Produsele au fost comercializate si in 11 state europene: Austria, Belgia, Cehia, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Olanda, Portugalia, Spania si Marea Britanie. Dupa rezultatele testelor, grupul Mattel a inceput colaborarea cu distribuitorii din toata lumea pentru a retrage de la stand produsele, care se comercializau inca din luna mai a acestui an. 

In prezent, gigantul asiatic se lupta sa convinga opinia publica de calitatea si siguranta produselor sale. Scandalurile recente legate de „calitatea” produselor „made in China” - medicamentele, cauciucurile, jucariile si pasta de dinti - arata insa alta realitate.      Mai periculoase decat aparatele electrice Problemele industriei chinezesti au fost scoase la iveala si de Comisia Europeana, prin raportul anual RAPEX 2006 (Sistemul Comunitar de Alerta asupra Produselor Periculoase), facut public in luna aprilire. Rezultatele studiului au fost ingrijoratoare: 924 de produse au fost scoase de pe piata, jumatate dintre acestea (440) fiind produse in China.

Meglena Kuneva, comisarul european insarcinat cu protectia consumatorilor, a sustinut ca rezultatele nu sunt surprinzatoare, tinand cont ca gigantul asiatic este principalul exportator de astfel de produse pentru Europa. Studiul a mai aratat ca, pentru prima data in randul notificarilor, produsele electrice au fost surclasate de jucariile periculoase, care au determinat 50a din cazurile de sufocare la copii.

CONCLUZIE

Marcajul CE nu mai garanteaza calitatea

aIn tara noastra se face verificarea unui singur produs, care nu garanteaza intreaga linie. Maria Tarnauceanu spune ca, in Romania, nu exista o marca vizuala care sa garanteze calitatea produsului.

„Firmele care se respecta au pe ambalaj nu doar sigla CE, care a devenit o formalitate, ci si alte insemne, cum ar fi TUV pentru cele din Germania. Un comerciant a venit la verificare cu un leu pe care l-a tuns, iar in comert l-am gasit cu blana de trei ori mai mare. La noi e un haos”, s-a plans inginerul.

CALITATE

Romania, intre primii 10 comercianti de jucarii din Europa

Inainte de ‘89, industria de profil din Romania era una dintre cele mai dezvoltate. Riscul unor accidente era aproape inexistent, jucariile fiind concepute in tara. In afara de testele laboratoarelor Casstil, la fiecare proiectare, Ministerul Educatiei infiinta o comisie care verifica produsul si din punct de vedere ludic.

„Pustile si pistoalele nu treceau. Tin minte ca ne-am chinuit foarte mult pentru aprobarea unui tanc si nu am reusit”, povesteste Tarnauceanu, care sustine ca, dupa ‘89, industria de jucarii a fost in pragul falimentului din cauza boomului chinezesc. Situatia s-a modificat insa.

O analiza din 2004 realizata de Comisia Europeana situeaza tara noastra in primele zece tari, alaturi de China, Japonia, Statele Unite ale Americii, Elvetia, Hong Kong, Australia, Norvegia, Taiwan, Rusia, state care exporta si importa astfel de produse de pe piata europeana. Raportul publicat pe site-ul Comisiei arata ca, la nivelul lui 2004, Romania a exportat in UE jucarii in valoare de 83 de milioane de euro.