Pe 22 octombrie, pe canalul de Youtube „Hai România” a fost difuzat un nou podcast „Esențial”. Moderatorul a fost Sorin Andreiana, redactor-șef al Revistei Capital, iar invitatul său a fost Cristian Hrițuc, analist politic.
În cadrul podcastului, cei doi au dezbătut situația politică actuală din Republica Moldova, unul dintre subiectele cheie fiind referendumul organizat pe 20 octombrie.
Impactul pro-rușilor și capcana boicotului
Cristian Hrițuc a discutat despre strategia pro-rusă în manipularea percepțiilor legate de prezența la vot pentru referendum și prezidențiale în Republica Moldova.
„Problemele au fost tot de la o informație falsă și o percepție falsă. În sensul că, aici și pro-rușii au jucat foarte bine. Am avut cu toții adormiți. Pro-rușii au lansat ideea de boicot, și putem vorbi acum, dacă analizăm perspectiva lor. atunci, s-a creionat frica aceasta că referendumul nu trece dacă nu vom avea o prezență mare la vot, ca să se facă pragul de 33%. În momentul în care toată lumea a văzut care sunt datele și faptul că era o diferență foarte mică între prezența la vot pentru prezidențiale și prezența la vot pentru referendum, era cam de 5%. Atunci am zis că referendumul va trece.
Însă, toți ne uitam la câți votează, nu ne mai gândeam la cum votează oamenii care vin la referendum. Pro-rușii au reușit să ne adoarmă, dacă stai și te uiți puțin în spate. În ultima săptămână nu au fost mesaje pe boicot. Este mai greu să-l faci pe om să stea acasă decât să-l lași să-și verse frustrarea și să zică „NU” împotriva Maiei Sandu sau „NU” împotriva referendumului.”
Referendumul și tema ignorată de jumătate din populație
”Toată lumea, sau partea pro-europeană se gândea că, în momentul în care se face prezența de 33% și pe referendum, acesta va trece. Și de aici, au apărut și cifrele mari. La final, toți eram pe o pistă falsă. Pentru că aceasta era gândirea. Dacă ei sunt pe boicot, stau acasă, le scapă câteva mii voturi, că oamenii se vor duce” a precizat Cristian Hrițuc.
Curios este faptul cum s-a ajuns la situația 50-50% în cazul referendumului. Și aici, analistul politic a explicat: „Jumate din populație a venit la vot și jumate din jumătatea populației au ignorat tema. Vorbim despre niște realități. Ne uităm pe toate sondajele de-a lungul vremii, în ultimii 15 ani. Eu am o analiză în care am scos în evidență cum a scorat în sondaje partea pro-vest. Dacă te uiți, în anii 1980 era undeva la 20% cei care aveau în cap UE. În perioada lui Voronic ne-am dus înspre un 30-40%. Dar în ultimii ani, cifra fluctua între 50-55%”.
Ediția integrală a podcastului „Esențial” poate fi vizionată AICI.