Jocurile geopolitice ale domnitorului Constantin Brâncoveanu

Constantin Brâncoveanu. Sursa foto: Wikipedia

Jocurile geopolitice ale domnitorului Constantin Brâncoveanu. Domnitorul român a jucat cu fiecare dintre marile puteri ale  cumpenei secolelor XVII-XVIII.

Evenimentul Istoric prezintă mereu biografiile unor personalități și personaj celebre. Veronica Micle are în cel mai recent număr al revistei, octombrie 2024, o biografie despre viața sa socială cu năbădăi. Revista poate fi cumpărată de la chioșcurile de ziare sau de pe edituradecarte.ro

Constantin Brâncoveanu - joc la mai multe capete

Constantin Brâncoveanu plătea bani otomanilor și avea un serviciu diplomatic redutabil. Domnitorul dorea să se emancipeze de sub controlul otoman fie prin spirijin habsburgic fie prin sprijin rusesc. Să nu uităm că în Franța era Regele Soare iar în Rusia era Petru cel Mare. Habsburgii și rușii aveau clar intenții expansioniste.

Brâncoveanu și-a pregătit cultural țara. A creat un stil arhitectural, a clădit mânăstiri, palate. Dar mai presus de orice, a creat un sistem diplomatic.

Constantin Brâncoveanu  - emancipare dar nu oricum

Constantin Brâncoveanu ținea ca emanciparea să se facă fără ca otomanii să afle și să vină cu o replică. El ținea cont și de rivalitatea lui Dimitrie Cantemir față de el. Și totuși, prin oamenii săi, Brâncoveanu știa că discuțiile lui Cantemir cu Petru cel Mare. El însuși își crease o înțelegere cu Petru cel Mare, cum avea și cu Habsburgii.

Brâncoveanu nu a dorit să schimbe un stăpân cu altul. A fost mult mai prudent decât Dimitrie Cantemir.

De ce a fost prudent domnul muntean?

Prudența excesivă a lui Brâncoveanu, exaltarea lui Toma Cantacuzino au fost o combinație fatală pentru domnitorul român. Acesta nu a dorit să ducă la capăt înțelegerea care urma să se concretizeze în sprijinul pentru bătălia de la Stănilești. Se știe că suedezul Carol XII a organizat armata otomană. Bine conectat la Occident, Brâncoveanu știa că Petru și Cantemir se hazardează.

Evenimentul Istoric, revistă lunară de istorie  aduce la cunoștința pasionaților de istorie cele mai importante subiecte, indiderent de epocă. Orice comandă făcută pe edituradecarte.ro care include una din revistele Evenimentul Istoric și Capital nu are costuri de livrare.  Evenimentul Istoric vă ține la curent cu noutățile din domeniul temelor de istorie, pe canalul de Youtube Evenimentul Istoric dar și pe Canalul de Youtube Hai România!