Joachim Rukwied, liderul agricol care a pus în dificultate guvernul german

O nouă etichetă va fi pusă pe produse în sprijinul producătorilor locali. Sursa foto: Dejan Ljamić | Dreamstime.com

Anul trecut, pe 18 decembrie, când liderul agricol Joachim Rukwied a plasat 3.000 de tractoare în fața Porții Brandenburg și a strigat „aceasta este o declarație de război”, a oferit prima sa demonstrație de putere.

Fierbere mare în sectorul agricol din Europa

Confruntat cu amenințarea cu dispariția ajutorului pentru motorina agricolă, președintele Asociației Fermierilor Germani (DBV) a bătut cu pumnul pe masă, iar sectorul a răspuns ca unul. Câteva săptămâni mai târziu, la Berlin erau deja 5.000 de tractoare și seria de proteste a durat luni de zile, în ciuda faptului că mai multe ministere federale și cele mai înalte niveluri ale politicii și economiei au făcut presiuni pentru a le atenua.

A vorbit cu toată lumea și le-a citit broșura tuturor. Mișcarea a depășit, de fapt, sectorul primar pentru a deveni un fel de voce a bunului simț împotriva politicilor energetice și de mediu ruinătoare ale "coaliției semaforului" a lui Olaf Scholz, un guvern a cărui Curte Constituțională tocmai răsturnase bugetele generale din 2023 și 2024 și se scufundase în discreditare.

Rukwied a întruchipat rezistența împotriva "politicii bulelor de la Berlin", despre care el a spus că este dusă în aplicare de cei care "nu au muncit niciodată și nu au transpirat niciodată". Din exteriorul politicii, la urne a apărut o forță cu consecințe incerte care s-a bazat exclusiv pe adevăruri convenționale, precum acela că este necesar să se solicite aceleași cerințe de producție pentru cartofii proveniți din țări terțe, care le sunt impuse fermierilor europeni.

Obiectivele, îndeplinite parțial

Odată cu sosirea primăverii și obiectivele îndeplinite parțial, Rukwied a spus că mai sunt lucrări în așteptare la ferme și a oprit tractoarele până la noi ordine. I-a trimis pe fermieri înapoi la muncă și din nou aceştia au răspuns la unul.

O breaslă opusă în mod tradițional în facțiuni îşi afişează unitatea sub comanda sa. Acest șvab în vârstă de 62 de ani reprezintă în total 300.000 de ferme, pe care le păstorește ca un cap de familie. "Suntem o asociație care apără obiceiurile democratice", a certat el mulțimea de țărani care, în portul Schlüttsiel, l-a împiedicat pe ministrul Economiei și Climei, ecologistul Robert Habeck, să coboare din feribotul cu care se întorcea din vacanță.

Proteste fermieri. Sursa foto: Captură video Platforma X

"Atacurile personale, insultele, amenințările, constrângerea sau violența nu sunt acceptabile", a spus Joachim Rukwied într-un comunicat în care a cerut reținere, "în ciuda întregii nemulțumiri, desigur respectăm intimitatea politicienilor". Deși în trecut a făcut parte din conservatorul CDU, în prezent se declară apolitic și refuzul său categoric de a se alia cu politica – în ciuda propunerilor tentante – îi conferă în ochii adepților săi un punct în plus de credibilitate.

Victorie pentru sectorul agricol

Fermitatea sa în continuarea protestelor și apelurile sale la moderație îi conferă un fel de sentiment de stat pe care cetățenii germani îl percep ca fiind foarte pozitiv: germanii obișnuiți îl identifică ca fiind unul de-ai lor. Părinții lui conduceau o fermă de familie în Eberstadt, în Valea Weinsberg, lângă Heilbronn, pe care a preluat-o în 1994, 20 de hectare pe care le-a extins prin arenzi la 320.

Este a opta generație la cârmă "și vor să mă învețe acum să mențin fertilitatea solului și să întăresc biodiversitatea". Cei trei copii ai săi din sector explică viziunea sa pe termen lung. A studiat economia agricolă la Nürtingen și s-a concentrat pe administrarea afacerilor, motiv pentru care se află în elementul său în consiliile de conducere sau de supraveghere ale industriei de hrană pentru animale, semințe și alimente în care se află. La următoarea adunare, la sfârșitul lunii iunie, speră să fie reales în funcție.

(Articol de Rosalía Sánchez, ABC; Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)