Joaca de-a războiul, noua fiţă pentru bărbaţii cu bani

Zeci de bărbaţi din Timişoara se joacă de-a războiul, într-o zonă dezafectată a aeroportului militar.

Aici a fost inaugurat, în weekendul trecut, primul centru din România specializat în sporturi militare şi close combat.

Defense School este prima şcoală de autoapărare „militară“ în care „soldaţii“ vin să simtă pe viu adrenalina conflictului armat. Conform definiţiei organizatorilor, „Air Soft“, practicat în premieră în ţara noastră, este un joc de echipă, militaro- sportiv, care simulează conflictul armat şi care are un ridicat grad de realism. Obiectivul echipei este de a îndeplini misiunea impusă de scenariu. Clienţii s-au scutit de serviciul militar obligatoriu

Combatanţii au joburi bune, sunt oameni cu afaceri solicitante pe mână şi care au nevoie de adrenalină. Au în medie 30 de ani, iar la vârsta majoratului şi-au „aranjat“ scutirea de la serviciul militar obligatoriu. Acum câştigă bine şi îşi permit să dea circa 800 de euro pe combinezoane militare şi armament, plus câteva sute de euro lunar pentru a-şi împuşca prietenii cu bile din plastic de 6 mm.

Pe câmpul de luptă amenajat în incinta Aeroportului Militar de la Giarmata ei devin, după scenariu, terorişti sau atacatori. Acum au arme care reproduc 1 la 1 artileria uşoară din zonele actuale de conflict, de la puşti cu lunetă la arme de asalt, mitraliere sau pistoale, majoritatea dintre ele folosite în antrenamente de trupele speciale americane sau britanice.

„Trebuie să trăieşti clipa. Ce simţi aici, când eşti în misiune, nu se compară cu nimic. E foarte tare“, explică Norbert Bircaş, om de afaceri. Echipamentul complet de armată americană în deşert l-a costat 500 de lei. Şi-a achiziţionat inclusiv o vestă SWAT. Alte peste 2.000 de lei le-a dat pe un pistol Desert Eagle şi pe o puşcă cu lunetă AUG A2.

„Toată viaţa m-am jucat de-a războiul, aşa că imediat ce am aflat că pot să mă joc pe bune, cu arme adevărate, am venit. Armele sunt pasiunea mea“, povesteşte Mihai Morgovan, student la Medicină.

ARGUMENTE

„Lumea a devenit violentă“

Adrian Staici, iniţiatorul Defense School, spune că aceasta porneşte de la ideea că simplul mers pe stradă a devenit periculos şi oricine trebuie să ştie cum să se apere. De aceea, prin lansarea tinerilor în misiuni „Air Soft“, la şcoală se fac cursuri de autoapărare cu cei mai buni instructori existenţi. „Cursurile de self defence se adresează civililor. Am identificat această nevoie a societăţii, pentru că lumea a devenit violentă“, spune Staici. Un curs de autoapărare, pe o perioadă de trei luni, cu câte două lecţii pe săptămână, costă 290 euro. Două ore de luptă „Air Soft“ costă 10 euro, iar abonamentul cu acces nelimitat pentru o lună costă 100 de euro. 10 euro este închirierea unei arme pentru două ore. 150-300 de euro - echipamentul complet (second-hand în stare bună, de la trupele germane), 50-200 de euro - pistoalele şi 170-600 de euro - altfel de arme.