Consideraţi favoriţi la medalia de aur, Liviu Dumitrescu şi Victor Mihalachi au terminat abia pe locul 7 finala C2-1.000 de metri. Cei doi au acuzat strategia greşită impusă de antrenor şi metodele învechite de pregătire
După eşecul de la canotaj al fetelor, România s-a trezit băgată la apă şi la kaiac- canoe, acolo unde aşteptam o medalie de la Liviu Lazăr Dumitrescu şi de la Victor Mihalachi. Campioni europeni şi mondiali, cei doi ar fi trebuit, dacă s-ar fi respectat ierarhiile de până ieri, să aducă a 10-a medalie a României la Jocurile Olimpice. A ieşit prost, iar vina a fost aruncată pe antrenori şi pe sistemul de pregătire socotit învechit.
Înaintea cursei, antrenorul Igor Lipalit se uita în zare, din tribună, şi aştepta, ca noi toţi, confirmarea. "Băieţii trag pe culoarul 1, dar ar fi vrut culoarul 2. Au tras «la speculă », să-l prindă, dar l-au ratat de puţin. Oricum, condiţiile de concurs sunt bune, nu bate vântul, ca în celelalte zile, iar toţi au aceleaşi şanse", prezintă lipoveanul grila de start.
Băieţii cu bandană pornesc cu frâna trasă, parcă au mâini moarte. Antrenorul intră în panică. "Ei plecau tare şi erau tot timpul în faţă". După primii 250 de metri, tehnicianul devine de-a dreptul uimit: "Sunt mult în spate!". Jurnaliştii români care îi ascultă aprecierile vor detalii. "Ce trebuie să facă? Să tragă ca la Europene!". La 500 de metri, Lipalit renunţă la orice speranţă: "Sunt pe 6-7. S-a dus totul!". Se ajunge la 750 de metri, iar antrenorul nu mai trage nicio nădejde: "Au căzut de tot!". Câştigă echipajul german, iar lui "domn profesor" nu-i vine să creadă: "Ia uite cine ia aurul, ăştia pe care băieţii i-au bătut de i-au rupt la Europene!". Se ridică şi pleacă nervos: "Mai bine plecam eu de anul trecut, când am vrut s-o fac prima oară! Am venit aici să fac treabă, dar s-a ales praful! N-a ieşit nimic! Să spună ce-o spune cine vrea, pentru mine e durere mare".
"Ar fi trebuit să ne antrenăm mai cu cap!"
Băieţii au ieşit spăşiţi din canoe. Liviu Dumitrescu era cel mai vlăguit: "N-a fost ziua noastră. Atât am putut. În 2010 am schimbat strategia de cursă, dar tot n-a mers. Dacă ar fi cursa asta peste o săptămână, am termina mai în faţă. Ar fi trebuit să ne antrenăm mai cu cap, cu altă strategie! La Europene am câştigat titlul, dar n-am fost în cea mai bună formă, au fost alţii în formă mai proastă decât noi! E o luptă pierdută, dar nu un război! Aici, pe final n-am mai avut resurse".
Victor Mihalachi e mai hotărât decât colegul lui, care pare moleşit de soare, şi are un "dinte". Scoate colţii şi "muşcă". "De ce n-am atins vârful de formă la Olimpiadă? Noi ne-am antrenat. Noi executăm şi ne antrenăm, nu comentăm. Oricum, am scos cu 5-6 secunde mai bine decât acasă. Îi studiasem pe nemţi şi pe cei din Belarus, dar nu am fost în cea mai bună formă. Să te pregăteşti bine e ceva, dar să te pregăteşti eficient e altceva! Să ştii că toţi trag tare la antrenamente, diferenţa se face la strategie!".
Atitudinea războinică a lui Mihalachi îi dă curaj şi lui Dumitrescu. "Dacă am fi fost nemţi, am fi câştigat ca nemţii. Gândim ca foştii sovietici, aşa că ăsta este rezultatul! Până şi foştii sovietici au schimbat strategia".
Finalul îi aparţine lui Mihalachi: "Nu-i acuzăm pe antrenori, a fost o cursă dezastruoasă făcută de noi, dar să se gândească să schimbe strategia! Nu cu cantonamente lungi, ci aşa cum fac străinii. Iar ca nivel de motivaţie, ce să vă mai spun? Azerii au primă pentru medalia de aur de un milion de euro, iar ruşii au rentă lunară de 32.000 de euro. La noi, renta este de 7.000 de lei".
Mihalachi a rămas şocat de comentariul antrenorului legat de duelul cu nemţii. "Cum să-i batem mereu pe nemţi? Poate ei ne-au bătut pe noi! Sunt mai buni ca noi! Antrenorul nostru mai exagerează!". Nu e ultima neconcordanţă: "N-am tras pentru culoarul 2, ci pentru 7!".
Află că antrenorul şi-a dat demisia în timpul cursei lor. Pe băieţi nu-i mai încălzeşte cu nimic că România nu mai are antrenor de lot olimpic la kaiac-canoe. Cutremure de proporţii, soldate cu plecări de tehnicieni, s-au petrecut şi la canotaj (fete), scrimă (fete), naţionala de polo, iar la gimnastică fete situaţia este, oricum, agitată.
Mai bine plecam eu de anul trecut, când am vrut s-o fac prima oară! Am venit aici să fac treabă, dar s-a ales praful! N-a ieşit nimic!"
IGOR LIPALIT, antrenorul demisionar de la kaiac-canoe