#jesuisursuletz

Nu e puțin lucru să afli cum și-a petrecut o zi din viață președintele Republicii. Din punctul ăsta de vedere suntem privilegiați: noi știm ce a făcu Klaus Iohannis în ziua de miercuri, 12 octombrie: s-a uitat la televizor.

 Și cum Hollywood- ul nu prea mai are resurse de imaginație ca să bată subiectele care se perindă pentru pe televiziunile de știri, președintele a preferat unul din multele posturi ancorate în realitatea noastră. Chestie care l-a impresionat. Și cum să nu te impresioneze, când pe ecran se perindau drame adevărate: oameni evacuați din calea apelor, un ursuleț hăituit de 50 de vlăjgani înarmați ca pentru război, averi strânse într-o viață de muncă sunt îngropate în noroi, ursulețul agonizează în ghiveci! Oameni suntem, nu stane de piatră!

Președintele ar fi avut rapid de optat între două haștaguri care să-i descrie starea: #jesuisscufundat sau #jesuisursuletz.

Probabil că dacă avea Facebook- ul deschis, președintele ar fi avut rapid de optat între două haștaguri care să-i descrie starea: #jesuisscufundat sau #jesuisursuletz. Primul sună cam aiurea. Dincolo de orice tentă ironică, realitatea rămâne una singură: joi după- amiază, președintele a făcut declarații de presă în care a abordat două teme de interes, la amândouă ținând să ne anunțe că a aflat de ele „de la televizor„ sau „privind imagini”. Ba chiar la cea privind inundațiile spunând că și-a rugat „colegii” – evident de la președinție – să sune la primăriile din Galați și la ISU, pentru a strânge noi amănunte.

Declarațiile sale sugerează un președinte izolat instituțional, care află de la televizor ce se întâmplă în țară și are reacții pe Facebook. Considerând că a folosit de două ori sintagme care arată că nu e informat de instituții, putem chiar să tragem concluzia că el a vrut să tragă Guvernul de mânecă pentru că află de dezastrele din țară de la televizor, odată cu noi, muritorii de rând. Desigur, discuția e în jurul dezastrului natural, cazul de la Sibiu fiind doar o altă mostră care întărește obiceiul de informare din „surse deschise”. Cred însă că am fi în eroare dacă am crede că e un conflict între palatele Cotroceni și Victoria. Nu e niciun conflict, se pare că pe președinte l-au întristat atât de tare știrile că n-a mai apucat să se supere pe cei care nu l-au anunțat de evenimentele în desfășurare. Nu e izolat de guvernul său, ci s-a auto-izolat. Într-un turn de fildeș, mobilat cu televizor, cu oameni cu telefoane și cu prognoze ANM, din care află doar dacă să-și ia pălărie când merge în weekend. Un turn cu fisuri prin care răzbat spre noi sfaturi.

Noi n-avem altceva de făcut decât să ne obișnuim în următorii ani cu mărtursiri bizare ca aceasta: „ Am văzut la televizor că în cinci localităţi din Galaţi am avut zilele trecute inundaţii. I-am rugat pe colegii mei să sune la toate autorităţile de acolo şi sămi spună ce s-a întâmplat şi ce cred oamenii de acolo că ar fi fost bine şi ar fi trebuit să se facă. Toată situația m-a întristat...” Sau ca aceasta: „ Acel incident m-a întristat. Am urmărit stupefiat acele imagini cu un urs care se plimbă prin oraș și pur și simplu este împușcat.”