În vreme ce se dau cocoși cu președintele american Donald Trump, pe care-l critică deschis ori de câte ori au ocazia, liderii europeni se fac preș la cel mai mic semn de nemulțumire din partea liderilor comuniști de la Beijing. În ciuda dezmințirilor oficiale, aceasta pare a fi morala penibilei povești a rapoartelor UE despre pandemie, care par să fi fost rescrise rapid în urma șantajului chinezesc. Ziarul La Libre Belgique face o recapitulare a întregii istorii.
“Relatările din presă despre presiunile chineze asupra UE pentru a modifica un raport privind dezinformarea pe tema coronavirusului și a pandemiei zguduiau luni instituțiile europene.
Mai mulți eurodeputați au cerut să se facă lumină deplină asupra alegațiilor, printre ei și grupul Renew, care a făcut să circule între partide o scrisoare destinată șefului diplomației europene, Josep Borrell.
Eurodeputatul olandez Bart Groothuis (Renew Europe, fost ALDE n.r.) a lansat această inițiativă încă de vineri, zi în care The New York Times a relatat cazul.
Ziarul american afirmă că a putut consulta o versiune inițială a raportului, înaintea publicării, ca și un mail al unui diplomat european, care scria marți: “Chinezii sunt pe cale de a amenință cu reacții dacă iese raportul”.
În ziua respectivă, site-ul Politico a dat publicității extrase, determinându-i pe oficialii chinezi să-i contacteze rapid pe omologii lor europeni.
Responsabili de rang înalt ai UE ar fi insistat atunci să se modifice tonul și frazele raportului înaintea publicării sale vineri de către Serviciul European pentru Acțiune externă (SEAE).
Tonul general referitor la atitudinea Chinei ar fi fost îmblânzit, în ciuda mâniei a cel puțin un analist care a criticat o “autocenzură”.
Și câteva fraze ar fi fost scoase, potrivit The New York Times, între altele cele care stipulează că “China a continuat să ducă o campanie globală de dezinformare pentru a scăpa de blamul declanșării pandemiei”, prin tactici “la vedere și secrete”.
“Astăzi l-am somat pe Josep Borrell să clarifice ce s-a petrecut exact. Cerem urgent răspunsuri. China nu ar trebui să blocheze publicarea unor documente ale UE”, a afirmat Bart Groothuis, printr-un comunicat al grupului sau politic, Renew.
Belgiana Hilde Vautmansa reacționat și ea, vorbind despre unul din elementele cheie ale problemei: “Europa trebuie să-și construiască o relație de lucru puternică cu China”, începe ea. “Dar nu vom fi parteneri necritici”.
În orice caz, problema agita luni la prânz întâlnirea cotidiană a Comisiei destinată jurnaliștilor. Purtătorul de cuvânt al Comisiei însărcinat cu Afacerile externe, Peter Stano, a încercat de bine de rău să răspundă atacurilor.
“Resping și contest absolut orice afirmație potrivit căreia în raportul nostru, ne-am supus unor presiuni externe”, a repetat el.
Presat de întrebări, el a afirmat că “există două rapoarte, unul intern, de uz intern, și celălalt de uz public, pregătite potrivit unui proces diferit”. “Un document nu este neapărat reflectarea fidelă a celuilalt. Între timp, sunt multe lucruri care mai pot intervene”.