Băncile comerciale europene vor fi supuse unor teste de stres foarte dure, pentru a se stabili cu precizie dacă aceste instituţii pot face faţă pierderilor generate de creşterea volumului de credite neperformante şi obligaţiuni guvernamentale.
Unii analişti au avertizat că bancherii au subestimat pierderile pe care le-ar putea suferi din cauza deprecierii obligaţiunilor emise de guvernele Greciei şi Spaniei. Ca răspuns, preşedintele grupului miniştrilor de finanţe din zona euro, Jean-Claude Juncker, a declarat că 91 de instituţii de credit europene vor fi supuse unor teste de stres foarte riguroase.
"Aceste teste au mai fost şi vor fi făcute, urmându-se reguli clare. Nu este loc pentru automulţumire", a spus Jean-Claude Juncker, notează Bloomberg.
Activele, la control
Testele de stres vor permite băncilor centrale din statele europene să verifice dacă instituţiile comerciale au capacitatea necesară pentru a acoperi pierderile generate de creditele neperformante.
Cele 91 de bănci care vor fi testate controlează 65% din sistemul bancar european. Băncile germane se clasează pe prima poziţie la nivel european, în funcţie de volumul creditelor neperformante. 14 instituţii de credit din Germania vor face subiectul testelor de stres, alături de 27 de bănci spaniole, 6 bănci greceşti, 5 bănci italiene, 4 bănci franceze şi 4 britanice.
Germania
- 14 bănci vor fi testate
- Volumul creditelor neperformante s-a dublat anul acesta comparativ cu 2009, ajungând la 213 miliarde de euro
Spania
- 27 de bănci vor fi testate
- Volumul creditelor neperformante a crescut anul acesta la 96,8 miliarde de euro
Marea Britanie
- 4 bănci vor fi testate
- Volumul creditelor neperformante a crescut anul acesta la 155 de miliarde de euro
Italia
- 5 bănci vor fi testate
- Volumul creditelor neperformante a crescut anul acesta la 59 de miliarde de euro
Grecia
- 6 bănci vor fi testate