Japonia se bazează pe energia nucleară

Japonia este unul dintre cei mai mari consumatori de energie din lume – 80% din această energie este importată. Primul reactor nuclear şi-a început funcţionarea în 1966, iar energia nucleară a devenit o prioritate strategică în 1973, momentul crizei petrolului, notează CNBC, care citează Reuters.

Japonia are 54 de reactoare, care furnizează aproximativ 30% din electricitatea necesară. Energia nucleară va furniza 40% din electricitatea consumată în ţară până în 2017 şi 50% până în 2030.

Două alte reactoare se află în construcţie şi alte 14 se află în stadiul de proiect. Până în 2100 se estimează că 50% din energia primară va fi furnizată de centralele nucleare (comparativ cu 10% acum). Reactorul centralei Fukushima, care a fost afectată de explozie azi, în urma cutremurului şi a tsunami-ului ce au lovit ieri Japonia, are o vechime de 40 de ani.

De reţinut că mai multe scandaluri au afectat reputaţia companiei Tokyo Electric Power's (TEPCO), care operează centrala Fukushima. În 2002, scrie site-ul CNBC, preşedintele companiei şi patru directori au demisionat după ce şi-au asumat responsabilitatea pentru falsificarea informaţiilor privind siguranţa reactoarelor. Ei au admis că angajaţii TEPCO au evitat să anunţe potenţialele probleme apărute la reactoarele respective.  

Cinci reactoare au fost oprite la momentul respectiv pentru o cercetare amănunţită.

În 2006, guvernul a solicitat TEPCO să verifice datele înregistrate în trecut, după ce a anunţat că a descoperit falsificarea informaţiilor privind temperatura apei de răcire la centrala nucleară Fukushima Daiichi în 1985 şi 1988.

În 2007, TEPCO a anunţat că a găsit noi cazuri de falsificare a informaţiilor privind siguranţa reactoarelor, care aveau o dată mai veche.