Fortăreaţa Fukushima: radiaţii fără explicaţii

Japonezii critică lipsa de comunicare a guvernului privind situaţia de la centrala nucleară. Executivul a format, în final, o celulă de criză.

Guvernul japonez a gestionat prost, din punctul de vedere al comunicării, criza nucleară izbucnită după seismul violent de vineri, creând confuzie printre japonezii de rând şi iritând chiar şi organismele internaţionale.

În această stare de haos general, însuşi premierul nipon Naoto Kan, care se pare că a aflat de la televizor despre ultima explozie la reactorul doi al centralei situate la peste 200 de kilometri nord de Tokio, s-a deplasat personal la sediul companiei care operează complexul Fukushima. "Ce naiba se întâmplă? Televiziunea a anunţat o explozie, însă nimeni nu a informat timp de o oră cabinetul premierului", s-a răstit Kan la conducerea TEPCO.

Premierul a dat apoi dispoziţii clare, cerându-le angajaţilor centralei să rămână pe poziţii. "Dacă plecaţi, sunt sigur sută la sută sigur că Fukushima se va prăbuşi, iar eu vă cer să rămâneţi şi să daţi dovadă de hotărâre", a adăugat premierul.

Un grup de 50 de specialişti a rămas în complexul nuclear pentru a pompa apă de mare peste barele de combustibil supraîncălzite.

  • Citeşte AICI cum au ascuns japonezii incidentele nucleare mai vechi

Populaţie furioasă

Ieri, 100.000 de japonezi care locuiesc în apropierea centralei şi-au luat propriile măsuri de protecţie după ultima explozie - s-au baricadat în case, au închis ferestrele şi aparatele de aer condiţionat. Potrivit agenţiei Kyodo, premierul Kan a fost contactat telefonic de guvernatorul provinciei Fukushima, care l-a informat că "teama şi furia localnicilor au atins cote maxime" pe fondul lipsei de informaţii despre situaţia din regiune. Magazinele au fost luate cu asalt de japonezii disperaţi să-şi facă provizii. "Cumpăr acum, că nu se ştie dacă mai ieşim din casă din cauza radiaţiilor", a declarat o femeie.

În replică, guvernul de la Tokio şi compania TEPCO au decis să formeze o celulă de criză care să informeze populaţia în timp real despre evoluţia alertei nucleare. Fără a i se solicita intervenţia, dar, probabil, în urma aceleiaşi nebuloase informaţionale, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a decis să trimită o echipă de experţi nucleari în Japonia pentru a vedea cum stau în realitate lucrurile la Fukushima. După cea de-a treia explozie şi un incendiu care au avut loc ieri la centrala nucleară, nivelul radiaţiilor din atmosferă crescuse alarmant. Agenţia franceză pentru securitate nucleară a estimat că accidentul de la Fukushima a atins gradul de gravitate 6, pe scara internaţională a evenimentelor nucleare care se opreşte la 7. Până în prezent, doar accidentul de la Cernobâl a fost clasificat ca fiind de gradul 7. Specialiştii niponi au anunţat în cursul nopţii că nivelul radiaţiilor a început să scadă.

  • Citeşte AICI ce înseamnă gradul de gravitate 6

ÎNGRIJORARE. Creşterea nivelului radiaţiilor după exploziile de la centrala nucleară îi preocupă pe japonezi FOTO: AP

Isteria s-a extins şi în câteva state asiatice după ce un SMS atribuit postului BBC avertiza populaţia să nu se expună nivelului foarte ridicat al radiaţiilor. În Filipine, mai multe şcoli şi firme şi-au întrerupt activitatea după primirea falsului mesaj.

În paralel cu campania de informare, guvernul a început să intensifice operaţiunile de salvare a supravieţuitorilor cataclismelor de vineri, dar şi de asistare a celor 500.000 rămaşi fără locuinţe. Ultimul bilanţ provizoriu al cutremurului şi valului seismic se ridică la 3.370 de morţi şi 6.700 de dispăruţi.

50 de specialişti au rămas în interiorul centralei nucleare de la Fukushima după cea de-a treia explozie

EFECTUL "FUKUSHIMA" ASUPRA SECURITĂŢII NUCLEARE

Centralele din UE, supuse unor teste de rezistenţă la cutremur

Dan Stancu

La toate centralele nucleare din ţările membre UE vor fi efectuate teste de rezistenţă la cutremure, valuri seismice şi atacuri teroriste, a anunţat, ieri, comisarul european pentru energie, germanul Günther Oettinger. Decizia a fost luată, la Bruxelles, de reprezentanţii guvernelor statelor comunitare şi de autorităţile naţionale din domeniul siguranţei nucleare, relatează France Presse.

Potrivit lui Oettinger, testele de rezistenţă "vor fi efectuate de experţi independenţi, în cursul anului".

"În următoarele săptămâni, Comisia (Comisia Europeană - n.r.) va pregăti o serie de propuneri privind conţinutul testelor, cu criterii comune", a precizat Oettinger.

Ideea testelor de rezistenţă este susţinută de România, a declarat preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), Vajda Borbala, pentru Agerpres. Borbala a mai spus că participanţii la întâlnirea de la Bruxelles au ajuns la concluzia că trebuie sporită securitatea nucleară la nivel european.

Germania închide şapte reactoare

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat, ieri, închiderea imediată a tuturor reactoarelor puse în funcţiune în Germania înainte de sfârşitul anului 1980. Este vorba despre un număr total de şapte reactoare, care vor fi oprite timp de trei luni.

"Ne vom angaja într-un proces de examinare a securităţii la toate centralele nucleare", care presupune închiderea celor şapte, a mai spus Angela Merkel. Luni, cancelarul german a anunţat un moratoriu de trei luni privind prelungirea vieţii centralelor nucleare ale ţării cu până la 14 ani, decisă printr-o lege adoptată în toamna anului trecut.

Catastrofa nucleară din Japonia obligă la reconsiderarea siguranţei uzinelor nucleare şi în Germania, şi-a argumentat Angela Merkel decizia de instituire a moratoriului.

"Este vorba despre reevaluarea riscurilor în caz de cutremuere, valuri seismice şi atentate teroriste.“GÜNTER OETTINGER, comisar european

  • Citeşte AICI despre siguranţa reactoarelor de la Cernavodă în caz de cutremur