Un ziar local din Japonia a publicat duminică o ediţie specială, imprimată pe mătase, pentru a sărbători decizia UNESCO din ajun de a include pe lista Patrimoniului Mondial moara de mătase Tomioka, monument istoric important din perioada industrializării Japoniei, informează agenţia Kyodo, citată de Agerpres.
Publicaţia "Jomo Shimbun", din prefectura Gunma, a publicat o sută de exemplare pe mătase. Ziarele pe mătase măsoară 50/40 centimetri şi au fost puse în vânzare în restaurantele şi magazinele de suveniruri din apropiere de moara Tomioka.
Mătasea folosită a fost în cea mai parte produsă în Gunma, iar tiparul s-a efectuat cu o viteză de câteva exemplare pe oră. Editorii şi-au exprimat speranţa că ediţia specială va promova producţia manufacturieră de mătase şi va relansa sericicultura locală.
Moara Tomioka a fost construită în 1872, fiind proprietate de stat. Instalaţia a fost un model pentru alte mori din Japonia şi a ajuns să joace rolul de lider mondial în industria producerii de mătase.
Trei situri istorice conexe - ferma de sericicultură Tajima Yahei din oraşul Isesaki, şcoala de sericicultură Takayama-sha din oraşul Fujioka şi depozitul Arafune de viermi de mătase din oraşul Shimonita - au fost incluse în lista Patrimoniului Cultural Mondial al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură.
Moara de mătase Tomioka a fost adăugată sâmbătă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, în cadrul celei de a 38-a sesiuni a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial, care are loc la Doha între 15- 25 iunie.