Japonezi spațiali la institutul de la Măgurele

Trei japonezi, reprezentanți ai Agenției Japoneze pentru Explorarea Aerospațială (JAXA) au vizitat Institutul de Științe Spațiale. Instituţia din Măgurele colaborează cu toate agențiile importante pe plan mondial care se ocupă de cercetarea spațiului cosmic

În România există, fără să aibă notorietatea pe care o merită, Institutul de Științe Spațiale (ISS). Este vorba de o entitate a statului discretă, dar care face treabă mână-n mână cu toate agențiile importante pe plan mondial care se ocupă de cercetarea spațiului cosmic.

Marți, la ISS au fost în vizită trei reprezentanți ai Agenției Japonezepentru Explorarea Aerospațială (JAXA) implicați într-un proiect de educație prin care copiilor și adolescenților li se stimulează creativitate, spiritul de aventură și creativitatea cu ajutorul atracției pe care aceștia au pentru cosmonauți, extratereștrii și aeronave.

Nozomu Sakuraba, Makito Yurita și Koji Yanagava, cercetători ai JAXA, le-au spus omologilor lor români cum au reușit, cu o finanțare de stat generoasă, să pună la punct un program care ține de la grădiniță până la sfârșitul liceului. Avioane de hârtie, puzzle-uri, jucării electronice, rachete cu apă și multe altele îi ajută pe copiii mici să înțeleagă nu doar cum funcționează sistemul solar și ce e cosmosul, dar îi ajută să înțeleagă mai bine și chimia, matematica, fizica dar și, surprinzător, materii precum literatura sau istoria. Și părinților li s-au dat kit-uri prin care pot explima, datorită unor experimente simple, diverse fenomene urmașilor lor.Datorită cunoștiințelor acumulate, mai târziu, la liceu, se pot selecta tinerii care vor urma o carieră de astronom, fizician, inginer de rachete sau , de ce nu, astronaut. După sondajele oficiale japoneze programul a dat până acum rezultate foarte bune.

„Am încercam să-i învățăm mai multe nu neapărat despre spațiu ci cu ajutorul spațiului”-a declarat dr. Makito Yurita, unul dintre specialiști.

„Inițiativa japonezilor e excelentă, mi se pare că ar fi oportună și aici. În România, tinerii de acum sunt atrași de tot felul de distracții facile care nu le ridică nivelul intelectual sau cad în capcana unor teorii pseudo-științifice. Meritul unui asemenea program este că generează cultură generală. Poate că ar fi timpul să avem și noi așa ceva”- a zis dr. Ioan Sorin Zgură, directorul ISS.